В неделя, 27 октомври, България преминава към зимно часово време в 4 часа сутринта, когато стрелките на часовника се връщат с един час назад.

Много учени препоръчват стандартното време или зимното време, както го наричаме ние, тъй като то по-добре синхронизира часовниците през цялата година, обясни в интервю по-рано тази година проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН. Хората обаче свързват това време със зима, студ и мрак, докато въвеждането на лятното време през пролетта съвпада със завръщането на по-топлите и по-дълги дни, пояснява проф. Александрова.

През 2018 г. Европейската комисия предложи смяната на часовото време да бъде отменена, като държавите членки запазват правото си да решат коя часова зона да важи за техните територии. В България окончателно решение по този въпрос все още не е взето.

От БДЖ съобщиха, че смяната на времето ще доведе до промени в разписанието на 14 пътнически влака в нощта срещу неделя, 27 октомври. За да не бъде нарушен графикът за движение влаковете ще престояват за час на различни гари.

Смяната на часовото време на зимно и лятно е регламентирана с Постановление 94 на Министерския съвет от 13 март 1997 г., припомня БТА. С постановлението е регламентирано лятното часово време да бъде въведено в 3 ч. през последната неделя на март, когато часовниците се местят с един час напред. Връщането към астрономическото време става в 4 ч. в последната неделя на октомври, когато часовниците се местят с час назад.