Объркани ли сте? Не сте сами. Напоследък ситуацията освен динамична (не в добрия смисъл) е и все по-шизофренична. А си мигнал един път, и настъпва пълен обрат в сюжета на това, което гледаме -  драма, крими, трилър и най-вече филм на ужасите. Герои и антигерои си менят местата, с коса или без, с часовници или без, арести, обвинения, оставки и оттеглянето им, заплахи, закъснели признания и все по-абсурдни ситуации.

Някои от фразите и думите, които определяха тази седмица, от която стана ясно, че ще става само "по-хубаво".

#Кой е Пеевски

След няколко месеца в сглобката, в които остави съпредседателят на ДПС и санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания Делян Пеевски активно да присъства и участва с непрестанното публично внушение колко е важен и значим за управлението, от ПП-ДБ се върнаха към реториката  #Кой е всъщност Пеевски (дали не са закъснели - на 9 юни ще се разбере).

"Най-голямото зло"

„Пеевски е най-голямото зло, което се случва на България“, обяви отиващият си премиер Николай Денков в четвъртък.

„Проблемът е, че той започна да командва, заради него отиваме на избори. Проблемът на България в момента се казва Делян Пеевски", добави той.

"Най-слабият премиер"

Пеевски отвърна с обичайния си водопад от грубости, опити за унижаване и кухненски инсинуации.

„Денков е най-слабият премиер в историята на България“, реагира той, като все пак не успя да измисли адекватен отговор, а се вписа в стила, в който се надцикват в обидите малките деца – "ти си глупак, а ти – още по-голям тъпак".

"Направо не мога да повярвам, че човекът, за който се грижех девет месеца, който видяхте, че изобщо не се справи с длъжността премиер и мога да кажа, че е най-слабият премиер в историята на държавата. Който, когато се наложи да отида до тоалетната при преговорите с миньорите ми прати есемес - има ли проблем, че излизаш, точно той да говори това нещо, на който му държах ръката, на който му помагах. Не мога да повярвам, оставям тези квалификации на безсилието, в което се намира в момента“, обяви той.

"Върна ни в мутренските времена"

Закъсняло (подновено) признание кой е всъщност разви и в тезата си пред „Дарик“ в събота Асен Василев:

„Ще преговаряме с ГЕРБ, ако Делян Пеевски не управлява тази партия, както я управлява в момента. Той ни върна в мутренските години. Това за мен е абсолютно разрушително за България."

"Г-н Борисов играеше втора ръка"

И още от Денков от неделя:

"Не е опит за пришиване на Пеевски към Борисов, аз съм го видял с очите си. Аз участвах в тези срещи и виждах, че всъщност дискусиите ги водеше Пеевски, решенията ги взимаше Пеевски, г-н Борисов играеше втора роля в тези дискусии".

Главчев и собствената му воля

Лидерът на партията, управлявана от Пеевски (според цитираните изказвания), Бойко Борисов тази седмица продължи да се придържа към позата, че няма нищо общо със задаващото се служебно правителство на Димитър Главчев, дългогодишен кадър на ГЕРБ иначе, депутат, председател на НС, шеф на Сметната палата последно.

След като Борисов миналата седмица настояваше, че не е виждал Главчев от „7-8-10 години“ (амнезия?), през тази не знаеше нищо за предлагания от кандидат-премиера служебен кабинет, в който не малка част от имената са свързани с управления на ГЕРБ.

„Не съм запознат с кабинета „Главчев“, тръпна в очакване да го видя. По никакъв начин не съм говорил с Главчев и не съм се бъркал“, декларира той в петък с открито, честно лице.

„Главчев е човек, който няма собствена воля“, контрира лидерът на ДСБ Атанас Атанасов тази сутрин по бТВ.

Въпреки критиките и съмненията около част от предложените министри самият кандидат за служебен премиер отхвърли възможността да прави промени, като даде да се разбере, че много си харесва кабинета:

„Не виждам кой би ме убедил да направя промяна“.

Наистина, кой?

И въобще може ли кабинет, в който вътрешен министър остава Калин Стоянов, да е лош? След като вече досегашният МВР-шеф се оказа едва ли не крайната причина да не се стигне до правителство при рокадата и е онзи, от чиято глава и един косъм не може да падне (образно казано) според ГЕРБ и ДПС.

Ето как Главчев обясни избора си на Стоянов:

"Това беше най-трудното решение, колебаех се до вчера. Но след като главният секретар подаде оставка вчера, щеше да е голямо предизвикателство за системата и двамата да са извън нея по време на избори".

Отделно, синдикатите казали на кандидат-премиера, че ще бъдат "демотивирани да участват в организацията на изборите, ако г-н Стоянов, извършил толкова много реформи, бъде сменен". Незаменим.

Оставка, изчезване, оттегляне на оставката…“сериозна армия“

Държавата все повече изглежда като място с много чекмеджета, пълни с папки, снимки, флашки, записи. А чекмеджетата се отварят и съдържанието им излиза наяве в „точния“ момент.

Главният секретар на МВР хем подаде оставка (подадоха му я?), хем взе, че я оттегли. Въобще Живко Коцев се оказа сложна личност, многопластова и силно атакувана.

В четвъртък той се оттегли по лични причини и даде аргумент на Главчев за избора на Калин Стоянов.

"Срещу мен се развива изключително грозна кампания"

В петък на пресконференция с Денков оттегли оставката си – дал я под натиск от „сериозна армия“, върнал се от „морален дълг“.

"Срещу мен се развива изключително грозна кампания, срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, професионалист, мен и моите близки", каза Коцев.

"Днес забелязах, че моята оставка бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста вътрешен министър. Това обстоятелство ме ангажира и задължава, мой морален и професионален дълг, да се върна и да работя, защото тук вече не става въпрос само за мен, а за цялата държава и всички български граждани, на които ние трябва да осигурим спокойствие и ред", продължи.

По думите на Денков Коцев е подал молбата си за напускане под натиск от страна на вътрешния министър и на много високопоставени лица в прокуратурата (неофициално самият и.д. главен прокурор Борислав Сарафов. Публичното му присъствие през седмицата се ограничи до отсъствие и писмено изявление, че е обиден и затова няма да ходи на изслушване в комисията на НС за Нотариуса.)

"Нямаше връзка с него"

В ситуацията се намеси и елементът с мистериозното изчезване на Коцев в четвъртък, развит от Денков:

"Вчера и аз не знаех къде е г-н Коцев, даже изпратих писмо до г-н Тончев (Пламен Тончев, председател на ДАНС - бел. ред.), за да го питам къде е, нямаше връзка с него, защото му бяха взели и телефона, нямаше как да се свържа…"

В неделя Денков обяви пред БНР, че ще изпрати сигнал до прокуратурата за оказан натиск над главния секретар, "защото може и да става въпрос за престъпление".

"Главният секретар на МВР Живко Коцев докладва за натиск над него и пред мен, и пред президента Румен Радев. Така че и президентът е информиран какво се е случило - кои са хората и как се е случил натискът над Коцев"

Акция 3 в 1

По-късно премиерът нарече ареста на шефката на Митницата Петя Банкова и говоренето за ОПГ, атаките срещу главния секретар на МВР и т.н. „акция 3 в 1“.

Часовникът на Коцев и честното му лице

В историята се намесиха снимки, скъп часовник, съмнения за нерегламентирани контакти, за подкупи. А какви обяснения дадоха бранителите на главния секретар?

"Случаят с часовника е комичен, подарък от приятели"

"Този случай с часовника, който се цитира, е комичен. Да се твърди, че това е лична облага за Живко Коцев, който получава часовника на публично място, където се снима заедно с г-жа Ангелкова, народен представител от ГЕРБ, показва, че той няма никакви притеснения, че се случва нещо нередно. Попитах го за какво става дума и той каза: "Получих го като подарък от приятели във връзка с личен празник."

Отново Денков, основен говорител тази седмица на ПП-ДБ.

Ето и каква защита получи Коцев от Лена Бориславова от ПП:

"И най-големият престъпник да беше, поведението на прокуратурата в конкретния казус е недопустимо. То е проявление на дълбоката държава и пълното погазване на правовия ред. Прокуратурата и службите у нас трябва да спрат да бъдат бухалка."

А една нейна репликата се превърна и в големия хит в края на седмицата:

„Дори по лицето на Коцев личи, че не е престъпник.“

По "Нетфликс" сега върви филм ("Scoop") за интервюто на принц Андрю пред Би Би Си, в което сам си се закопава за връзките си с Джефри Епстийн и сексуалните зроупотреби с непълнолетни момичета. Поучително е и за българските политици, примерно когато говорят за честни лица. Принц Андрю там обяснява как не се поти и за това не е бил той.

Иначе атаките срещу Коцев от жълто-кафяви издания стигнаха до висотата на косата на главния секретар (присадена или не) - с „елегантна“ връзка между окосмяването по главата и престъпните намерения. Честно лице срещу присадена коса – това явно е въпросът.

И един "демографски" анализ

Все пак ако не беше това развихряне на дълбоката държава покрай изборите и усилията за по-удобни мнозинства (без ПП-ДБ например), един „демографски“ анализ на Кирил Петков сигурно щеше да бъде по-оценен.

"По време на управлението на ГЕРБ раждаемостта беше много ниска. ГЕРБ спира да управлява и тя скача, защото има безплатни детски градини, защото доходите и заплатите се покачиха", обяви той във вторник и създаде масово недоумение с тази си „експертна“ оценка.

Глас на разума

„Разговорът за политиката е паднал много ниско. Думите, които употребяваме са унижаващи думи, обиждащи думи. Тези хора просто не си дават сметка колко е важен езикът. Както говориш за едно нещо в такова го превръщаш. Ако говориш ниско и унижаващо, то ти падаш на друго ниво, тогава всичко се превръща в такова, каквото го изговаряш“, напомни пред „Дарик“ в събота писателят Георги Господинов.

А политиците продължават с търсенето на следващото по-ниско ниво, получава им се.