България гласува за 51-во Народно събрание. Това са поредните предсрочни парламентарни избори, втори за тази година. Отвориха 12 879 хиляди секции, включително подвижни за хора с увреждания, в болнични заведения, домове за стари хора, арестите и затворите. 

Гласуването продължава до 20.00 часа, а ако пред изборните помещения има още желаещи след този час, те гласуват, но не по-късно от 21.00 часа.

За вота в чужбина секциите са 719 в 57 държави.

За 240 депутатски места се състезават 4855 хиляди кандидати, един от тях е независим, а останалите са издигнати от 19 партии и 9 коалиции. 

В избирателните списъци на територията на страната са вписани 6,601 милиона души.

"Избирателни права имат всички български граждани, които към датата на изборите са навършили 18 години, не изтърпяват наказание лишаване на свобода и не са поставени под запрещение. Всички те ще фигурират в избирателните списъци, които са в Секционната избирателна комисия", обяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

От списъците са заличени заявилите, че ще гласуват в чужбина, но те могат да упражнят правото си на вот по постоянния си адрес, ако днес са в България:

"Има право да гласува. Тогава ще бъде дописан, след като попълни декларация, че не е гласувал и няма да гласува, след което ще бъде допуснат за гласуване", каза говорителят на ЦИК.

Гласуването в 9353 хиляди секции в страната и в още 157 зад граница е смесено. Избирателят решава дали ще упражни правото си на вот с хартиена бюлетина или с машина:

В секциите с до 299 избиратели вотът е само с хартиени бюлетини. При него, ако избирател се обърка, може да поиска втора бюлетина. При машините повторен вот не е позволен.

За да е валидна хартиената бюлетина, на гърба трябва да има два печата, а тази от машината - само един. 

Хартията за машините е специализирана и със специална защита за днешният вот. 

Ако устройство за гласуване спре и повредата не може да се отстрани, се преминава към гласуване само с хартиени бюлетини.

"Машината не трябва да може да работи и техникът не трябва да може да отстрани причината. В този случай задължително се попълват две приложения - 4 или 5, подписват се техникът и се уведомява незабавно Районната избирателна комисия, която приема решение за преустановяване на машинното гласуване след съгласуване ЦИК", разясни Матева, цитирана от БНР.

Ако не са се явили повече от половината от членовете на секционната комисията - не се отваря изборното помещение. Ако в 07.00 ч. са се явили повече от половината от членовете на комисията, но не се е явил председателят, изборното помещение се разпечатва и изборният ден се открива от зам.-председателя, за което се уведомява РИК.

Ако до 08.00 часа не се явят членове на СИК, РИК назначава нови на мястото на неявилите се от същата квота.

При отсъствие на председателя, РИК назначава зам.-председателя за председател, а член на СИК за зам.-председател. При отсъствие на зам.-председателя или секретаря,  ИК назначава член на СИК да заеме съответната длъжност. При отсъствие и на тримата членове от ръководството на СИК, РИК назначава председател, зам.-председател и секретар на СИК.

Нощта преди изборите премина без сигнали за тежки инциденти, съобщиха от МВР.

До момента няма данни за незапочнало гласуване заради нарушаване на обществения ред.

Първи отвориха секциите в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия – 21:00 ч. българско време на 26 октомври (7:00 ч. на 27 октомври местно време). Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско и Калифорния, САЩ.

168 секции в Турция

Гласуването във всички 168 секции в Турция вече тече, тъй като в южната ни съседка не връщат стрелките с един час назад и изборният ден започна час по-рано от този в България. Прогнозите за изхода от вота в южната ни съседка са разнопосочни, но единство има около мнението, че не се очаква висока активност. 

Генералният ни консул в Истанбул Васил Вълчев потвърди, че всички 100 секции на територията на мегаполиса и в Бурса са готови да посрещнат избирателите, които искат да упражнят своя вот. 

Последно бяха запечатани две секции в истанбулския квартал "Авджълар", където на място присъства екипът на БНР. Там заради провеждан изпит работата по подготовката на изборите в определеното за целта училище можеше да започне едва в късния следобед, но премина гладко и организирано.

Генералният ни консул в Одрин Радослава Кафеджийска обясни за БНР, че всички 31 секции в Тракия са запечатани и само в една се е наложила смяна на член поради незнание на български език. 

На няколко места е имало случай на неявил се член на комисия, но това няма да попречи на нормалното отваряне на секциите, като от консулството имат готовност с евентуални смени, за да може вотът да протече нормално.