Прозападните опозиционни групи в Грузия отказаха да приемат резултатите на вчерашните парламентарни избори, които дават победа на проруската и все по-авторитарна управляваща партия "Грузинска мечта".

Централната избирателна комисия съобщи, че групата на милиардера Бидзина Иванишвили печели убедително вота с 54% при над 99% преброени гласове.

"Спокойна и безопасна обстановка" на изборите?

Тези резултати контрастираха с изследвания на екзитполове, проведени от западни социологични агенции, които даваха убедителна победата на опозицията.

"Отговорността е на държавния орган да осигури необходимата прозрачност в изборния процес", каза Дритан Нешо от HarrisX - една от въпросните агенции, цитиран от Би Би Си. "Ние анализирахме данните от тези секции и има голямо несъответствие спрямо данните, с които разполагаме. В някои случаи те твърдят за райони в Тбилиси, където "Грузинска мечта" печели с 45% от гласовете, а знаем, че по-голямата част от гласовете на опозицията идват от Тбилиси".

ЦИК е обвинявана, че се е превърнала в инструмент в ръцете на "Грузинска мечта". И въпреки уверенията на органа за "спокойна и безопасна обстановка" на изборите, самият той призна за стотици сигнали за нередности по време на вота. Представител на опозицията в град южно от Тбилиси каза пред Би Би Си, че е бил бит от местен член на "Грузинска мечта". Множество са обвиненията и за купен вот. Но долното видео повече от клетвите на свидетели онагледява "честността" на вчерашните избори.

Коалиция от 2000 наблюдатели на изборите, наречена My Vote, оповести, че предвид мащаба на измамите с гласовете и насилието, не вярва, че предварителните резултати "отразяват волята на грузинските граждани".

Реакция на опозицията

Тина Бокучава от опозиционното "Единно национално движение" подчерта, че изборите са били фалшифицирани и вотът е "откраднат от грузинския народ". Тя увери, че нейната партия няма да приеме европейското бъдеще на Грузия да бъде отнето и се надява с другите основни опозиционни групи да постигнат съгласие относно следващите си стъпки.

Друг опозиционен лидер, Ника Гварамия, обвини "Грузинска мечта" в извършване на "конституционен преврат"

"Това е моментът. В бъдеще може да няма подобен", заяви 36-годишният опозиционер Леван Бенидзе пред Би Би Си. "Знам, че сме изправени пред много геополитически рискове заради Русия, но това може да е ключовият момент, повратната точка."

Целта "Европа" се отдалечава

Въпреки че Грузия получи статут на кандидат за членка в ЕС през декември 2023 г., Брюксел замрази пътя ѝ поради "демократичното отстъпление" – по-специално заради приемането по примера на Русия на закон за чуждестранните агенти, насочен към групите, получаващи западно финансиране.

Опозицията представи този вот като избор на Грузия между Европа или Русия. Мнозина възприемаха гласуването като най-решаващото, откакто грузинците подкрепиха независимостта от Съветския съюз през 1991 г.

Затова голямата подкрепа за "Грузинска мечта", която значително е нараснала спрямо данните от последните избори преди четири години, не изглежда правдоподобна, посочват анализатори пред Би Би Си.