Да, една групава шега на протръмпистки комик може да коства президентството на Доналд Тръмп.

Но преди да разкажем за "плаващия боклук" на Тони Хинчклиф, трябва да се опише накратко какво представлява т.нар. Синя стена.

Новите жители на Синята стена

Осем дни преди изборите Харис и Тръмп са се впуснали в люта битка за седемте щата, които ще определят следващия президент на САЩ - Пенсилвания, Уисконсин, Мичиган, Джорджия, Аризона, Северна Каролина и Невада. Повечето качествени социологически агенции не дават превес от над 2% за нито един от кандидатите в споменатите седем щата.

Харис е с най-добри шансове да спечели Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган, които биха били достатъчни, за да влезе в Белия дом. Тези три щата формират т.нар. Синя стена - пространство в Средния Запад, на което Демократическата партия традиционно разчита, за да спечели президентските избори. В съвременната история на САЩ, когато стената устоява (2020 г. - Байдън), демократите печелят. Когато стената се пропуква (2016 г. - Клинтън), републиканците триумфират. 

Тези три щата са съставени в мнозинството си от застаряващо бяло население, което подкрепя стари демократи, доказали се през годините като борци за правата на работническата класа (като родения в Пенсилвания Джо Байдън). Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган са и бивши индустриални центрове, загубили своя блясък покрай глобализирането на световната икономика - тоест, жителите им са податливи на налудничавите изхвърляния на десни популисти като Доналд Тръмп, който обещава да върне Средния Запад към славните му години, като убеди (някак си) американските бизнеси да затворят произведствените си бази в по-топлите страни и се приберат у дома.

В конкретните три щата се увеличава популацията на млади представители на малцинствените групи - тенденция, която е благоприятна за Харис. Немалка част от новите жители са етнически пуерториканци: в Пенсилвания те са 450 000, в Уисконсин - 65 000, а в Мичиган - 50 000.

Време е сега да се запознаем с героя на деня за предизборния щаб на Камала Харис - Тони Хинчклиф.

Шегата

Тони Хинчклиф е протръмпистки комик, добил популярност покрай честите си гостувания в най-гледания подкаст в света - The Joe Rogan Experience. Той се превърна в любимец на феновете на подкаста заради пиперливото си и безкомпромисно грубо чувство за хумор. Стилът му се харесва и сред привържениците на Тръмп, затова и не бе изненадващо, че Хинчклиф се появи на митинг на бившия президент. И то на най-грандиозното шоу в календара - в "Медисън Скуер Гардън" в Ню Йорк. Само че това, което минава за лека закачка в The Joe Rogan Experience, може и да не е най-подходящата шега на предизборно събитие.

"Много неща се случват. Не знам дали знаете, но буквално сега има плаващ остров от боклуци в средата на океана. Мисля, че се нарича Пуерто Рико".

Този клип за отрицателно време обиколи социалните мрежи. Часове по-късно Дженифър Лопес, Рики Мартин и "Бед Бъни" - звезди от пуерторикански произход с милиони последователи онлайн - призоваха феновете си да гласуват за Камала Харис. 

Критики заваляха и отдясно, включително от републикански политици.

Реакциите

Рик Скот - републиканският сенатор от Флорида (щат с над милион пуерториканци) - коментира случката така:

"Тази шега се провали и има причина за това. Не е смешно и не е вярно. Пуерториканците са невероятни хора и невероятни американци! Бил съм много пъти на острова. Това е красиво място. Всеки трябва да го посети! Винаги ще правя каквото мога, за да помогна на всеки пуерториканец във Флорида или на острова". 

Републиканската конгресменка от Флорида Мария Елвира Салазар също разкритикува безвкусната шега.

"Отвратенa съм от расисткия коментар на Тони Хинчклиф, в който нарича Пуерто Рико "плаващ остров от боклуци". Тази реторика не отразява ценностите на Републиканската партия. Пуерто Рико изпрати над 48 000 войници във Виетнам, които получиха повече от 345 "Пурпурни сърца" (ордени, с които са награждавани ранени или убити американски войници). Тази смелост заслужава уважение. Образовайте се!"

Кандидатът за вицепрезидент Тим Уолз и популярната крайнолява конгресменка от пуерторикански произход Александрия Окасио-Кортес заедно осъдиха шегата на Хинчклиф.

"Когато имате някакъв задник, който нарича Пуерто Рико "плаващ боклук", да знаете, че точно това мислят за вас. Това мислят за всеки, който изкарва по-малко пари от тях( ...). Искам всеки един пуерториканец от Филаделфия, Рединг (градове в Пенсилвания с висок процент на пуерториканци), както и в цялата страна да видят този клип", обяви Уолз.

Хинчклиф се почувства длъжен да му отговори в Х:

"Тези хора нямат чувство за хумор. Странно е, че кандидат за вицепрезидент отделя време от "натоварения си график", за да анализира шега, извадена от контекста, за да я накара да изглежда расистка. Обичам Пуерто Рико и често ходя на ваканция там. Подигравах се на всички...гледайте целия ми сет. Аз съм комик, Тим... може би е време да смениш тампона си" (републиканците наричат Уолз "Тампонения Тим", защото като губернатор на Минесота задължи щатските училища с публична собственост да осигуряват тампони в тоалетните си - б.р.).

Последиците?

Ще си кажете - какво тук значи някаква си глупава шега? Нима тя ще реши резултата от изборите? Може би "плаващият боклук" на Хинчклиф ще бъде забравен до три дни.

Но в САЩ ранното гласуване вече е започнало - някои пуерториканци и въобще латиноси от Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган може би са получили допълнителен стимул да излязат да гласуват. 

Факт е, че от екипа на Тръмп приеха шегата много сериозно, защото публикуваха позиция, в която категорично се дистанцираха от нея:

"Тази шега не рефлектира възгледите на президента Тръмп и неговия щаб", обяви в изявление съветничката на популиста Даниел Алварес.

Изглежда обаче посланието не е достигнало до Доналд Тръмп-младши. В Х той сподели хапливото заяждане на Хинчклиф с Уолз пред милионите си последователи.

Така първородният син на бившия президент даде своя скромен принос към стабилизирането на Синята стена.