Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Латвия, която в момента председателства Европейския съюз, призова днес за пълна забрана върху европейските стоки с двойна употреба за Русия след публикация в Клуб Z за смесено предприятие за леки и тежкотоварни камиони между германския автомобилостроител Daimler и руския му аналог КамАЗ.

„Смятаме, че в допълнение на съществуващата забрана върху военните технологии, ние трябва да решим и за пълна забрана на доставката в Русия на стоки с двойна употреба за всякакви цели (военни и цивилни крайни потребители)“, пише говорителят на председателството Янис Берзинс в мейл до кореспондента на Клуб Z в Брюксел.

Сега действащите санкции предвиждат забрана само върху износа на оръжия и стоки с двойна употреба за крайни военни потребители в Русия. Европейската комисия обясни, че тази забрана не засяга създаването на съвместни предприятия за такива стоки между руски и европейски производители при положение, че те не работят за нуждите на руската армия.

Европейските лидери предупредиха, че са готови да наложат нова серия санкции на Русия при сериозни нарушения на второто споразумение от Минск за прекратяване на огъня в източна Украйна.

На 24 февруари Комисията съобщи, че е одобрила сливане между поделения на Daimler и КамАЗ като съответстващо на европейските правила за конкуренцията. Съвместното предприятие ще работи в Русия и Беларус и ще произвежда леки и тежкотоварни автомобили и ще заварява и ще боядисва кабини за тях.

И двете фирми имат военни производства и такива с двойна употреба. КамАЗ е един от големите производители на бойна техника за руските въоръжени сили, каквато е използвана в анексията на Крим и в източна Украйна.

„Нямаме причини да се съмняваме в решението на Комисията за сливането“, каза Берзинс. „Заедно с това обаче времето на това решение нe е оптималното, като се вземе предвид цялостната геополитическа ситуация в региона“.  

Европейски експерт по-рано посочи в коментар за Клуб Z, че забраната за доставки за крайни военни потребители в Русия важи и за споменатото предприятие. Клуб Z отбеляза, че ЕС няма как да следи дали тази забрана се спазва на руска територия, където то се намира.

Ключови думи

Коментари

Успешният опит на CoCom трябва да се отчита. И Тошиба беше напипана, че продава управление за фрези, а пък се оказа, че е за съветския флот. И беше яко глобена. На зло куче - зъл прът!

Лайкучките без икономика, ще разрушат икономиката на донорите си. Но тъй като са лайкучки, не им стига мозъка, да проумеят това.

Лайкучките нямат икономики заради алчността на донорите.

Върховете на Европа пламтят от корупция.

д-р Петроff

Колегата е прав,че Коком трябва да се възстанови спешно. Колега,още помня Маги Тачър с големият чук,как чупеше продукти на Тошиба. Русия няма технология и за това няма чудеса във военната сфера.Страхотните оръжейни технологии са мит на руската пропаганда,както огромните макети на ракети,които показва Червената армия по разните паради. Когато руските агенти откраднали и донесли технологията на микровълните в СССР,военните се чудели как да я използват и тайно започнали експерименти.През това време,загниващият Запад пуснал микровълновите печки по магазините.

Още по-комичен е случаят с аварийно кацнал американски самолет в Сибир по време на войната. Сталин нарежда самолетът да бъде прекопиран и тогава върнат на съюзниците. Съветските авиоконструктори намерили някакув мъничък отвор, чиято функция не била разбрана. И го прекопирали с все дупката.

източноевропеец

Нали, а защо толкова се притесняваха когато имаше Вършавски договор? Отидох на запад преди всички промени. И бях много изненадан в истерията която тогава цареше срещу източния блок. Те се страхуваха много повече от нас от колкото ние от тях. И бяха на ясно, че микровълнови печки няма, защото целия научен потенциал (знаеха също, че в някои дисциплини е на светлинни години преди тях) беше съсредоточен за създаване на оръжия.

Развеселен

според мен затягане на законите в ЕС по посока забрани ще засили опозицията срещу съюза. Трябва да се пипа умно и внимателно, особено в Германия.

Коя опозиция, драги ми? Нали ти драскаше за Маркузе и лошото му влияние върху Европа. А Маркузе беше вдъхновителят на всички леви, левашки, платени и въоръжавани от Кремъл терористични движения. Когато Европа взе мерки срещу БАдер-Майнхов, Червени бригади и най-големия терорист карлос Чакала - всичко си дойде на мястото. Парите на Кремъл бяха изгубени.

Мисля, че не може да са случайни лъжите, които се тиражират във форумите. Давам пример с "източноевропеец", който отговаря на д-р Петроffм използвайки колосална лъжа - в Западна Европа не било имало микровълнови печки. Лесно проверяваната истина е, че микровълновата печка е създаедена през 1946 г, почти веднага след създаването на радара. Всъщност, работата по усъвършенстване на радарс е позволила на американски учен да патентова микровълновата печка. Затова Путин иска да забрани Интернет! За да няма знание. И разни негови мурзилки, като "източноевропееца", да ни манипулират. В знанието е силата!

източноевропеец

Не сте ме разбрали правилно ...И бяха на ясно(западноевропейците), че микровълнови печки няма(в източния лагер), защото целия научен потенциал там (знаеха също, че в някои дисциплини е на светлинни години преди тях) беше съсредоточен за създаване на оръжия...

Драги латвийци, светът е бизнес и германските ви приятели няма да се откажат от тлъстите печалби, заради вашите идеали. Свиквайте.

точен

Всички забрани са добре дишли за Русия. Резултата ще е 1000% мобилизация на хора, техника, наука и финанси. Само пълни идиоти които знаят Русия от географската карта може да им мине през кратуната мисълта че ще поставят на колене тази държава. Ама то затова има хора които са учили за да бъдат глупави. Уви!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.