Кабинетът ще предложи промени в Закона за банковата несъстоятелност заради случая с КТБ, предаде БГНЕС.

Това стана ясно днес на извънредна пресконференция, която организира Министерство на финансите (МФ) съвместно с депутати от парламентарно представените партии по повод казуса с банката.

Всички участвали в срещата са се обединили, че са необходими законодателни промени, за да се избегне разграбването на имуществото на финансовата институция с отнет лиценз. Представителите на политическите сили имат консенсус за назначаването на двама синдици на мястото на квесторите в КТБ. От опозицията също са съгласни с предложенията на кабинета.

"Благодаря на всички политически партии в парламента, защото не политиканстват в случая с КТБ, за да върнем тези милиарди, за това, че помогнахте да се спаси държавно имущество", каза на пресконференцията премиерът Бойко Борисов.

"Ще подкрепим промени в закона и ще настояваме да се потърси отговорност от действащите лица, които са позволили да се краде от банката, каза Мая Манолова. - От БСП ще настояваме за контрол върху целия процес на несъстоятелност. Има доста въпросителни около дейността на квесторите в КТБ, назначени от БНБ".

"Благодарих вчера на председателя на БСП Михаил Миков, че ме подсети, че би могло да има тълкуване, че синдик би могло по сега действащите закони да се назначи, посочи Бойко Борисов. - Веднага днес го направихме. Фондът поиска от Софийския градски съд (СГС) съответно назначаване на синдик и отговорът бе, че не може. При това положение, за да се избегне разграбването на КТБ, всички ние се обединихме върху това, че следващите дни ще се внесе текст. Юристите ще обяснят точно какво що, включително и с последващ контрол, за което БСП настояват, а ние с две ръце сме "за". Някъде в сряда да може да бъде гласувано, за да спрем това разграбване на заводи и имущество на КТБ. Това е начинът да върнем тези 3,5-3,6 милиарда лева"..

В подкрепа на решението за назначаването на временни синдици, които ще заместят квесторите в КТБ , както и за промени в Закона за банковата несъстоятелност, се изказаха кратко и представителите на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и "Атака".

По рано през деня председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова обяви, че в Закона за банковата несъстоятелност има пропуски и тепърва те ще си проличат.