"От моите наблюдения в определени министерства мога да кажа, че и ако 50% от държавната администрация бъдат съкратени, нищо лошо няма да се случи. Но на тези, които станат, трябва да им се вдигнат възнагражденията, за да може там да се задържат и да се привлекат възможно най-добри експерти и да стане по-ефективна държавната машина." Това коментира пред БНТ председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

"Държавната администрация не функционира добре, но има и много излишни хора. Количеството не прави качеството. От практиката ми в приватизацията и преструктурирането на много предприятия през годините съм видял, че голяма част от администрацията просто не върши работа, отговорностите се размиват и това не дава никакъв принос", казва шефът на работодателската организация.

Важно е да има по-малко хора, но с по-добро заплащане и с необходимите качества, категоричен е той.

Според Кирил Домусчиев България не е атрактивна дестинация за чуждестранните инвеститори през последните години поради липсата на предсказуемост и стабилност. Освен това и цените на електроенергията и природния газ не са  атрактивни за индустриалния сектор.

"Докато България изнася евтин ток за Турция и продължава да захранва чужди икономики, българската индустрия продължава да плаща най-скъпия газ и ток. И неслучайно това отблъсква много инвеститори", коментира той.

Не харесваме увеличението на социалните осигуровки. Ще предприемем всички действия, защото до момента каквото сме предложили, е било отхвърлено. Там не се правят реформи, не се търсят начини да се премахнат дефицитите. Кара се по социалистически - дигаме това, дигаме онова, и никой не те пита. Което не е нормално, казва шефът на КРИБ.