Европа не подготвя нови санкции срещу Русия, но ще продължи да поддържа съществуващите, като гаранция, че споразуменията за прекратяване на огъня ще се спазват и след тях ще се търси политическо решение на конфликта в Източна Украйна. Това заявиха повечето от европейските външни министри, които започнаха съвет в Брюксел, чиито главни теми са Либия и Африка.

„Едва ли ще обсъждаме в момента санкциите и тяхното увеличаване, трябва да се наблегне на спазването на Минските споразумения“, каза на влизане в срещата българският външен министър Даниел Митов. Темата е в дневния ред и на среща на върха на ЕС насрочена за четвъртът и петък.

Европейският съюз е загрижен, че бойци на Ислямска държава вече са част от воюващите групировки в Либия. Мнозинството от държавите-членки все още залагат на мисията на международния посредник Бернардино Леон  за намиране на политическо решение на конфликта и сформиране на правителство на националното единство. „Има малка надежда за това“, каза на влизане в срещата германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Успоредно обаче вече се говори и за евентуална международна мироналагаща мисия в Либия.

Африка, не  само като сцена на кризи, но и като партньор и икономическа възможност ще бъде централна тема на съвета, каза ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

За първи път от 11 години външните министри на ЕС ще обсъждат ново управление на миграционния поток от Африка, посочи тя. Миналата седмица въпросът беше на вниманието на вътрешните министри на ЕС.

Съветът ще подготви и годишна среща на Източното партньорство на ЕС в латвийската столица Рига през май, година след подписването на споразуменията за асоцииране  и свободна търговия с Украйна, Грузия и Молдова, които обтегнаха отношенията на ЕС с Русия.

Европа е решена да продължи партньорствата си със страните от постсъветското пространство, но да изработи специфични политики за всяка от тях.

„Искаме да вървим напред, но възоснова на постиженията на всяка отделна страна“, каза Дидие Рейндерс външен министър на Белгия. „Сега е време да диференцираме и да подготвим различни пакети за всяка страна“, каза чешкият му колега Лубомир Заоралек.