"Тук няма избор. Управление без реформиране на някои от основните сектори, вегетира."

Това заяви пред Радио К2 вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Според него управлението се движи в режим на неизбежност. Единственият недостатък би бил коалиционния формат, на който се дължат до известна степен по-забавените темпове, с които се случват реформите.

"Подобна многовекторна конфигурация позволява да се разглеждат повече цели, представена е много по-голяма част от населението на България, и могат да се адресират много повече политики. Така че, не е необходимо тези ръбове обезателно да бъдат изгладени", смята Дончев.

Според него заради ангажиментите си към НАТО, но още повече заради националните си интереси, България трябва да се грижи за своите въоръжени сили, за армията и отбранителните си способности. Това не подлежи на коментар. Дончев обаче изтъкна, че е изключително важно да не се забравя, че все пак разходите за военни цели са в конкуренция с разходи в други много наболели сфери и те трябва да бъдат внимателно изчислени, преценени и съобразени с възможностите на националния бюджет и моментните приоритети.

Попитан какъв е в такъв случай разходният приоритет на страната ни, вицепремиерът отговори: 

"Ако се опитаме да сведем всичко до два приоритета, това биха били гарантирането на нормален и спокоен живот на българите и, на второ място, създаването на всички предпоставки за това икономиката да расте. Няма как първостепенен приоритет да не бъде растежът на икономиката."

Дончев е убеден, че само от растеж на икономиката могат да последват всички други положителни промени в страната.

Той смята, че не е добре да се казват точни имена но олигарси, защото лепването на етикети би могло да бъде удобен параван за прикриване на много по-големи други проблеми. Проблемът е за цялата система, а не на отделни олигарси.

"Ключът за борба с олигархията се крие в отстраняването на зависимостта в администрацията", изтъкна Дончев.

За това са необходими справедлива съдебна система и хладнокръвна администрация.