НАТО няма да пита Русия, ако Украйна поиска членство в западния отбранителен блок, заяви днес генералният му секретар. Йенс Столтенберг каза още, че не вижда пряка руска заплаха за съюзнически държави, но че те са изправени пред една "по-нападателна и склонна към агресия" Русия.

„Ако някой иска да членува в НАТО, това го решават 28-те съюзници и кандидатът“, каза Столтенберг на съвместно заседание на комисиите по външни работи и по сигурност и отбрана  на Европейския парламент. „Никой друг няма право да се меси и това се отнася също за Русия“.

Той уточни, че Украйна е започнала реформи на въоръжените си сили, но не е подавала молба за членство в НАТО.

„Ние не виждаме непосредствена заплаха срещу никой от съюзниците в НАТО“, добави Столтенберг. „Следователно се съсредоточаваме върху това да продължим да осигуряваме възпиращата сила. Ако не виждаме заплаха, то е защото НАТО е в състояние да я осигури“.

„Това, което виждаме обаче, е нова среда за сигурност, по-нападателна Русия, Русия по-склонна към агресия“, каза Столтенберг.

Той посочи, че анексирането на Крим и подкрепата за руските етнически сепаратисти в източна Украйна „е част от модел“, който се е повтаря с проруските сепаратистки анклави в Грузия и Молдова.

Генералният секретар на НАТО се обяви против евентуална западна медийна кампания срещу руската пропаганда.

„Не бива да срещаме пропагандата с пропаганда. Трябва да казваме истината и в края на краищата истината ще надделее“, каза Столтенберг.

Той говори с тревога за намаляващите отбранителни разходи на европейските страни въпреки увеличените заплахи за сигурността им както от изток с кризата в Украйна, така и от юг – с кризите в Северна Африка и в Близкия изток.

„През 2014 година ние видяхме нарастване на предизвикателствата към сигурността ни, но отбранителните разходи на европейските съюзници спаднаха с 3 на сто“, каза той. „Това не може да продължава“.

Той подчерта, че при паритет на БВП на глава от населението САЩ харчат два пъти повече от ЕС за отбрана и покриват 70 на сто от разходите на НАТО.

Председателят на Комисията по външни работи на Европарламента Елмар Брок (ЕНП, Германия) каза, че честната сметка трябва да включи разходите, които ЕС прави като най-голям в света донор на хуманитарна помощ и на средства за развитие.