Иван Иванов от ДСБ е новият председател на Комисията по енергийно и водно регулиране. Народното събрание избра членове на важното веромство.
Кандидатурата на Иванов бе издигната от групата на Реформаторския блок и бе единствена за този пост. Иван Иванов бе подкрепен от 142 народни представители, 10 бяха против, а 5 се въздържаха. Подкрепиха го депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, Патриотичният фронт, БДЦ и АБВ.

Срещу Иванов гласуваха двама депутати на БСП, седем от "Атака" и един независим.

Минути преди гласуването на състава на КЕВР, от БСП изненадващо поискаха оттегляне на издигнатите от тях кандидати за членове на регулатора. Това предложение не бе допуснато от председателя на парламента Цецка Цачева, а малко след това голяма част от групата на БСП напусна залата и не участва в гласуването.

За членове на регулатора парламентът избра:

Евгения Харитонова, предложена от ГЕРБ, която е работила 23 години в "Техенерго" ЕАД от експерт до началник-управление. В НЕК ЕАД е ръководител на проект "Енергия 1", финансиран от Световната банка. Член е на ДКЕВР още в първия й мандат от създаването й;

Светла Тодорова - досегашният председател на КЕВР, която е предложена от ГЕРБ. Тя има 35 години професионален опит в енергийния сектор;

Димитър Кочков, единственият одобрен кандидат на БСП. От партията обаче съобщиха, че най-вероятно ще поискат той да подаде оставка. Кочков е бил консултант и проектант, а от 2002 г. заместник-директор на ВиК Плевен. Основател и активен член на Българската национална асоциация по качеството на водите, Българската асоциация по водите, Камарата на инженерите по инвестиционно проектиране;

По-късно от Столетницата обявиха на брифинг, че Кочков не е влязъл в залата и не е положил клетва като член на регулатора, въпреки че е бил избран. Според БСП сегашният състав на КЕВР е политически, а не експертен и няма да реши тежките проблеми в сектора.

От ДПС предложиха за председател на комисията Ремзи Осман, който в последствие беше и одобрен за неин член. Той е бил депутат в седем последователни парламента.

Двамата от предложените общо петима кандидати от Патриотичния фронт бяха гласувани за членове на КЕВР. Това са Александър Йорданов, заемал е длъжността началник отдел "Вътрешноведомствен контрол" в "Електроразпределение – Столично" ЕАД, и Владко Владимиров, работил като директор "Технико – икономически въпроси" в "Мини Марица Изток" ЕАД,

От Реформаторския блок предложиха не само избрания вече за председател на КЕВР – Иван Иванов, но и Валентин Златев, който също влиза в новия състав на енергийния регулатор.

"Първата ми и най-важна задача е да повиша независимостта, авторитета и капацитета на КЕВР. Освен това, трябва да бъдат решени спешни задачи в българската енергетика. Трябва да оздравим финансовото НЕК, да предприемем бързи стъпки за либерализиране на пазара и създаване на електроенергийна борса. Зад всяка една от тези цели се крие поредица от мерки, които се надявам с останалите комисари да можем да осъществим", каза новият председател минути след като бе избран.

След това Иванов каза и нещо отпимистично:

"Надявам се да няма поскъпване на тока. Искаме да реформираме сектора. Това, което беше направено в последната година и половина показа, че няма икономическа логика в намаляването на цената на електроенергията. Важното е обаче да се положат усилия цената да не расте" .