Ако отделни представители на левицата са споменавали в последните месеци, че вече е време България да преосмисли членството си в НАТО, то най-добре да забравим за това. Ако си спомняте Мая Манолова на митинг под знамената на "Атака", то и това няма да видите отново.

На предстоящия конгрес на БСП на Цветница делегатите ще приемат декларация, в която наред с другите позиции за пореден път ще прочетем как санкциите срещу Русия трябва да бъдат отменени, как България не трябва да става „прифронтова държава“, как „не трябва да допуснем използването на територията на страната за военни цели“. Но залата убедено ще гласува и текста

„Като не поставяме под въпрос нашето членство в НАТО...“

Работната група за документите за конгреса ще препотвърди проекта за политическа декларация и няма да включи предложените промени, свързани с евроатлантическата ориентация на България, съобщиха източници от ръководството на БСП.

На последния пленум бившият червен депутат Борис Цветков предложи изречението за НАТО да бъде променено на:

"Готови сме за обществена дискусия за предимствата и недостатъците от досегашното членство в НАТО".

В доклада си пред Обединението на левите социалисти в БСП (т.нар. ляво крило – б.а.) Янаки Стоилов добави една, но ключова, дума в изречението за Алианса:

Без да поставяме СЕГА под въпрос нашето членство в НАТО.“

Технически е възможно редакции в политическата декларация да се правят и на самия конгрес. Позицията на НАТО обаче няма никакъв шанс да бъде променена, твърдят социалисти.

Борис Цветков също няма намерение да се възползва от последната възможност в неделя. Според него обаче БСП не може дълго да бяга от тази тема и ще трябва рано или късно да се поставят предимствата и недостатъците на всеки от вариантите:

Ако излезем от НАТО, губим евроатлантическата солидарност, част от европейската солидарност, ще имаме по-труден достъп до фондове. Финансовото изражение примерно ще бъде 15 или 20 милиарда по-малко. Но пък печелим, че няма да се замесваме в съмнителни акции. И повечето хора ще кажат „Русия ни е скъпа, православието ни е скъпо, но дайте сега да си оправим житието и битието“. И като нищо при референдум може да се окаже, че мнозинството е „за“ оставане в НАТО“, коментира Цветков.

Мая Манолова отговори още по-категорично на въпроса дали БСП може да обсъжда промяна в позицията си за НАТО:

Да не сме луди! Ние сме сериозни хора, все пак“.

Председателят на Националното движение „Русофили“ Николай Малинов няма да присъства на конгреса, но и нито един от съидейниците му нямал намерение да повдига въпроса за НАТО.

До 5-и април се занимавам с друго. Всеки си има някакви приоритети“, обясни Малинов.

Пети април е датата, на която БСП започва да издава вестник „Дума“, а досегашният издател – Малинов, се захваща с новия си медиен проект - „Руски дневник“.

На този конгрес БСП ще бъде заета основно със себе си. Делегатите ще гласуват промяна в устава, която няма да позволи на много от досегашните местни лидери да останат поста си:

При предсрочно прекратяване на мандат същото лице не може да бъде избирано отново за председател на ОбС, РС, ГС, ОблС и НС преди изтичането на един пълен мандат.“

На пръв поглед това е насочено срещу Сергей Станишев, но всъщност ще позволи на Михаил Миков да смени голяма част от местните лидери, чиито мандати формално бяха прекратени заради извънредните отчетно-изборни конференции след загубата на изборите.

Докато се занимава с всичко това, БСП ще остане твърдо на евроатлантически позиции. Някои казват „Засега“, Мая Манолова казва „Винаги!“ И със сигурност ще внимава вече на какви протести се появява.