Петима тийнейджъри, последователи на Ислямска държава, са планирали мащабен терористичен атентат в австралийския град Мелбърн по време на церемонията по повод 100 години от Първата световна война, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.

Петимата са на възраст между 18 и 19 години и са задържани рано тази сутрин в югоизточната част на града след серия от обиски. Операцията на полицията е продължила месец.

Полицейски шефове уверяват, че опасността е овладяна. Атаката е била планирана за следващата седмица. Детайли от плана им не се съобщават с изключение на това, че първоначалните цели били полицаи.

"Ясно е, че те са вдъхновени от движението Ислямска държава“, е съобщил зам.-комисар Нийл Гоан от Австралийската федерална полиция.

Австралия отбелязва всяка година на 25 април деня Анзак, когато преди 100 години части на Обединените въоръжени сили на Австралия и Нова зеландия (от там идва съкращението ANZAC – б.р.) са стоварени на полуострова Галиполи в Турция, за да се бият срещу войските на Отоманската империя.

Отбелязването на 100-годишнината в Австралия бе предшествано от многобройни предавания по телевизията, в които се споменава как австралийците са се били срещу мюсюлманската Отоманска империя. Това породи опасения, че привърженици на Ислямска държава могат да използват повода за атаки, допълва Ройтерс.

Полицията разкри, че заговорът е можел да бъде осъществен по всяко време следващата седмица. Двама са арестувани по обвинения в тероризъм. Трети млад мъж е арестуван за незаконно притежание на оръжие, докато останалите двама оказват съдействие на разследващите, но също са в ареста. И петимата са жители на предградията в югоизточната част на Мелбърн.

Австралия изпрати скоро стотици войници в Ирак, за да помагат в кампанията срещу Ислямска държава. Има данни, че австралийци са наемани и от двете страни в конфликта.