"Нека да разсеем малко създалото се напоследък схващане и в медиите, че всъщност България наистина е една, да не кажа може би най-силната дестинация напоследък като бъдеще в областта на автомобилната индустрия, но не говорим за производство на цели автомобили".

Това каза пред Дарик радио министърът на икономиката Божидар Лукарски. Преди месец на среща с германския външен министър Франк Щайнмайер премиерът Бойко Борисов го призова в България да стъпи поне един цялостен завод за производство на автомобили и поясни, че няма претенции дали ще е на БМВ, Мерцедес, Порше или Фолксваген.

Лукарски допълни, че на 20 май се открива голяма инвестиция на BHTC - един от най-големите производители на електрониката, която командва таблата и климатичните системи в големите автомобилни марки.

"Това е нещо, което е много голямо и е нещо, което ще повлече и други немски инвеститори точно в областта на производството на различни компоненти за автомобилната индустрия, но да говорим за цели автомобили е малко прибързано и не това е целта на мероприятието", каза още министърът.

По време на бизнесфорума в Париж, който се проведе покрай изложбата в Лувъра на тракийски съкровища, Лукарски останал с впечатлението, че френски бизнесмени са склонни да преместят производството си от Китай в България. Той поясни, че заради скока на долара, себестойността на производството в страната ни била вече по-добра отколкото в азиатската страна.

"Имаме сериозни заявки от няколко френски инвеститора, които ще дойдат другия месец на оглед на предприятия в България, които са готови да участват с тях или да ги използват като подизпълнители, или съответно да се опитат да ги закупят, ако има интерес от българска страна", обясни Лукарски.

Според министъра не може да се говори за отлив на ивестиции у нас. Той добави, че основният показател, който трябва да се гледа, са инвестициите в дялов капитал, а за месец януари те са 7,6 милиона евро, което с 4.7 милиона евро повече от януари 2014 г.

"Извън чистата статистика и сухата статистика с всички чуждестранни инвеститори, с които разговарях, усещането е за стабилност от страна на българското правителство и един стабилен бизнес климат, който може да се използва предвид ниските данъчни ставки, които ние предлагаме, качествена и не толкова скъпа работна ръка и т.н", обобщи Лукарски.

Министърът допълни, че се търсят и стимули за българския бизнес, като на първо място е намаляването на административната тежест. Друга стъпка в тази посока ще е намаляване на крайната цена на промишления ток, защото България той е най-скъп от целия ЕС