Новините накратко: Първо, прочутият сейф вече е отворен. Второ, дори миризмата не подсказва на някои, че трябва да се преобуят. (извинете за френския – б.а.)

"Какво пък толкова? Яли, пили и се веселили“.

Понеже няколко пъти вече чух подобна реплика, а съм сигурен, че така звучат думите и на още много българи, започвам направо с отговора:

Не е нормално управител на централна банка да споделя празника на поднадзорен собственик на частна банка. Не е нормално да танцува заедно с него и не е нормално да пее заедно с него. И не е необходимо от тази близост да са произтекли някакви зависимости. Достатъчно е да изглежда, че може да са произтекли.

Това е толкова ясно и базисно, че дори споровете по въпроса изглеждат нелепо.

Това е все едно председател на съд да се прегръща и да пее „Белите манастири“ заедно с една от страните по дело за милиарди, което предстои да бъде гледано в същия съд. Ако все още не е ясно – това е все едно футболният съдия да е в главната роля на банкета на отбора, чийто мач ще свири след два дни.

Понеже наистина някои продължават да се правят, че не разбират какъв е проблемът, следва цитат:

Дори само външното възприятие на евентуален конфликт на интереси може да навреди на вас и на Банката. Ако не сте сигурни, запитайте се дали ситуацията ще може да издържи на обществения контрол и дали има потенциал да постави в неудобно положение Банката или вас самия“.

Този текст изглежда все едно е специално писан за изпълнението на Иван Искров и Цветан Василев. Това е цитат от Етичния кодекс на централната банка на Канада. Но това е много далеч.

Членовете на Управителния съвет могат да приемат покани за конференции, приеми или културни събития, които включват и подходящо гостоприемство (разбирай почерпка – б.а.), само ако участието на члена на съвета отговаря на задълженията му или е в интерес на Банката. Това се отнася и за техните съпруги или регистрирани партньори“.

Този цитат е от Кодекса на централната банка на Федерална република Германия. В този документ има още едно изискване – до края на 31 януари всяка година всеки член на Управителния съвет трябва да декларира всички покани, които е приел за изтеклата година.

Под една или друга форма подобни текстове може да откриете във всеки Етичен кодекс на централна банка в Европейския съюз. Има ги на сайтовете им.

Етичен кодекс ли?

Преди десетина години имаше съобщения, че и БНБ ще си приеме такъв. На сайта на банката обаче подобен документ не може да бъде открит. Дори и да има формално приет някакъв кодекс, неговата тайнственост на практика го обезмисля.

На сайта обаче се появи съобщение, че „управителят на БНБ няма да се поддаде на каквито и да е опити за натиск и отклоняване на общественото внимание и във всичките си действия се е ръководил от върховенството на закона“.

Прекрасно! Следващото изречение поне носи някаква информация - то ни казва, че излъченото от „Господари на ефира“ видео е на празненство на семейство Василеви, а Искров е бил гост:

"Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка."

Преди по-малко от година управителят на БНБ Иван Искров каза и друго:

„Никога не съм използвал самолети, собственост на когото и да било, в това число и на Цветан Василев."

Поводът бяха твърдения, че се е возил с частния самолет на собственика на бившата КТБ.

Всъщност, ползвал е. Защото присъствието, прегръдката, танците и пеенето на семейното парти на Василеви по същество не се различава от ползването на частния им самолет.

„Омешали са си капите“, казва народът по този повод.

Сега за видеото. Внимателното гледане води до следния извод: Цветан Василев е домакин, на заден план в кадър са част от бодигардовете му, а снимащият е на централната маса, към която са насочени погледите на останалите, както и подканването на Искров хората извън кадър да пеят и танцуват заедно с него.

Може ли този запис да е направен тайно?

Не, разбира се. Снимащият е част от купона.

Може ли този запис да излезе извън ръцете на домакините?

Изключено. Цветан Василев, а и всеки с неговия начин на живот, не допуска да бъде сниман от който и да е. Записите остават при него. Както и разказите му пред нотариус:

„Да. Има и не са в сейф, който е под мой контрол, а са при нотариус. И то не при един, а при двама нотариуси от различни държави. - Какво съдържат тези разкази? - Много нелицеприятни неща за целия политически елит.“

Това каза Цветан Василев в края на март в онова интервю пред Явор Дачков.

"Изобщо не се притеснявам, да отваря всички сейфове", каза два дни по-късно Делян Пеевски.

Излъченият запис ни казва, че сейфът, който не бил сейф, вече е отворен. И новината не е, че Иван Искров пял на банкет на Василев, а че самият Василев е имал навика да събира записи/снимки/документи за – както казва самият той - целия политически елит.

Започва разхвърлянето на омешените капи.