Четири години, след като прокуратурата започна разследване на лидера на БСП Сергей Станишев за загубени секретни документи, днес делото трябваше най-сетне да тръгне. Но пак зацикли и бе отложено.

Причината - соцлидерът не бил получил копие на "секретно" предложение на прокуратурата да бъде глобен в законно установения 7-дневен срок преди старта на първото заседание по делото. Според това постановление Станишев трябва само да бъде глобен, тъй като има чисто съдебно минало. Той се освобождава от наказателна отговорност по чл. 78а от Наказателния кодекс - "деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел". Така, ако бъде признат за виновен, Станишев само ще заплати глобата от 1000 до 5000 лв.

Въпросният документ обаче бил с гриф "секретно" и поради тази причина не стигнал до соцлидера. "Проблемът е, че прокуратурата е сложила гриф за класифицирана информация на постановлението. Не ни го дават, защото е секретно", обясни адвокатът на Станишев Васил Василев. По думите му повече от месец защитата полагала усилия да получи "физически" постановлението, за да не се отлага делото. Вместо на Станишев обаче то било връчано на работодателя му - Народното събрание, в секретното деловодство.

Това не е първият път, в който делото буксува. Магистратите от Софийския градски съд вече на няколко пъти връщаха постановлението с предложението за глоба заради най-различни нередности. 

Самият Станишев не се яви на заседанието днес. Следващото бе отложено за 12 май.
 

Червеният лидер отговаря пред съда за това, че в качеството си на министър-председател в периода 4 ноември 2005 г. - 10 септември 2009 г. е изгубил документи, които са били държавна тайна. Те така и не бяха открити.

До огласяване на случая се стигна след като в края на 2009 г. "лоялният гражданин", както го нарече тогавашният премиер Бойко Борисов - Алексей Петров, му занесе доклад, който е бил адресиран до Станишев. Секретният докумрент бил озаглавен "За някои деструктивни лица и кръгове в кабинета "Станишев". 

В последствие стана ясно, че той е бил заведен от ДАНС в деловодството на Министерския съвет, но не е бил надлежно отписан. Как е попаднал в ръцете на тогавашния съветник в ДАНС Петров, за да го занесе в после той на новия премиер - Борисов, така и не стана ясно.

Покрай този изчезнал "по невнимание", както смята прокуратурата доклад, стана ясно, че Станишев не е внимавал с общо седем документа - още три на ДАНС, два на МВР, един на Министерството на отбраната и един на НАТО. Разследващите се отказаха и да ги търсят.

Самият Станишев се отказа от имунитета си миналата година, възползвайки от поправка в НПК, премахваща т.нар. вечен обвиняем.