Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер не изключи възможността за анализ на преговорите на "Газпром" с европейските страни, през които може да премине "Турски поток", предаде БГНЕС.

Целта е да се установи дали те отговарят на антимонополното законодателство на Евросъюза, заявява Вестагер в интервю за "Ведомости". За момента обаче подобно разследване не се подготвя, тъй като позицията на ЕК по този въпрос "трябва да се базира на по-подробно разследване и нови основания".

В същото време тя напомни, че повдигнатите претенции към "Газпром" в рамките на антимонополното разследване на неговата дейност в Централна и Източна Европа "засягат обвързването на цените с позициите на страните относно строителството на газова инфраструктура". По-конкретно според ЕК руският гигант е обвързвал доставките на газ за Полша и България с тяхната позиция по газопроводните проекти "Ямал-Европа" и "Южен поток".

"Турски поток" замени последния. Неговото продължение от Турция за Европа трябва да премине през Гърция, Македония, Сърбия, Унгария до Австрия. Гръцките и сръбските власти открито заявиха, че участието на техните страни в продължаването на "Турски поток" ще им позволи да получат отстъпки от цената на руския газ.

Но за да се докаже взаимната връзка между отстъпките по цената с позицията по инфраструктурата, страните, на които е предложена тази схема, трябва сами да се оплачат в ЕК, заяви чиновник, близък до една от преговарящите страни. Вестагер обаче посочва, че комисията за започването на новото разследване не се нуждае непременно от сигнал - тя може и сама да стане негов инициатор. Представител на "Газпром" не коментира изявлението й пред "Ведомости".

Газовият холдинг обещава да построи "Турски поток" и след 2019 г. да пренасочи по него доставките на цялото количество газ, което в момента се изнася за Европа през Украйна.

Зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович заяви пред "Ведомости", че Европа не вижда икономическата целесъобразност от строителството на "Турски поток".

"Транзитът през Украйна в течение на десетилетия осигуряваше страните членки на ЕС с газ и нямаше никакви проблеми", каза той. Според него комисията работи с Украйна "върху реформирането на нейната газопреносна система". "И ние имаме гаранции от "Нафтогаз" и правителството на тази страна, че те могат да бъдат надежден партньор", отбеляза той.

В същото време ЕК не смята да разследва работата на "Газпром" в Украйна, заяви Вестагер.

Украинският премиер Арсений Яценюк каза миналата седмица, че Киев ще проведе собствено антимонополно разследване.

"Ние също така ще се обърнем към нашите партньори от ЕС, за да проведем съвместно това разследване и да установим монополизма на руската компания "Газпром" не само в ЕС, но и в Украйна", заплаши Яценюк.

Вестагер отхвърля подобна възможност.

"Възможното участие на Украйна в антимонополното дело е изключено. Разследването на ЕК се провежда според европейското законодателство за конкуренцията. Украйна винаги може да започне свое разследване, но то по никакъв начин няма да бъде свързано с разследването на ЕК", каза тя.

Русия реши да отклони маршрута на "Южен поток" към Турция миналия декември, след като опитите ѝ да заобиколи европейските правила в България не успяха. На 13 април т.г. Москва обяви, че ще спре транзита на газ през Украйна.