Дали Христо Ясенов е поет-символист или комунист? Коя книга е по подходяща за спонсориране - негова стихосбирка или "Винету" (любима на премиера Бойко Борисов). Това са двете теми, които се превърнаха в повод за политически ежби в Етрополе, родния град на Ясенов.

Сагата започва преди дни, когато Илия Кусев, дългогодишен учител и уважаван човек в Етрополе, е арестуван от полиция пред общината. Там той предлага на общинските съветници, идващи за сесията на общинския съвет, да си купят книга със стихове на Ясенов, излязла наскоро. Според Кусев всички съветници от БСП са си купили книгата, а някои по няколко бройки. Нито един съветник от ГЕРБ обаче не пожелал да се сдобие с нея. Аргументът им бил: "Не даваме пари за комунисти и комунистическа пропаганда". Той твърди, че полицията е дошла именно след сигнал на хората от ГЕРБ. Формално на него му бил съставен акт, че не си носи личната карта.

Името на депутатката Корнелия Нинова (БСП), в чийто избирателен район е Етрополе, също е замесено в историята. Пред Клуб Z тя разказа, че причината за неприятностите на Кусев е фактът, че тя се е включила във финансирането на издаването на стихосбирката на Ясенов и това било отбелязано в самото издание. Според нея кметът Богомил Георгиев и общинските съветници са извикали полицията с аргумента, че щом се издава със съдействието на Нинова книгата е комунистическа пропаганда.

"Представяте ли си какви хора ни управляват? В името на партийката си, на службицата си, са готови да се откажат от героя на града си и да арестуват учителя си, ограмотил тях и децата им. Жалки, страхливи, дребни, безродни душици. Може би трябваше да спонсорирам издаването на "Винету".

Това коментира Нинова в профила си във фейсбук.

Станалият скандал стана повод за местната структура на ГЕРБ да излезе със специална декларация. В нея се отрича някой от общинските съветници да е "инициирал проверката на Районно управление на полицията - Етрополе". В декларацията се твърди, че общинските съветници от ГЕРБ не са обяснявали защо не са си купили от стихосбирката на Ясенов. "Нито един общински съветник от ПП ГЕРБ не е отрекъл или класифицирал творчеството на Христо Ясенов по какъвто и да е начин пред лицето извършвало търговията", се казва още в документа. Според герберите не трябва "гражданинът Илия Иванов Кусев, с неговото име и обществен престиж, да води активна политическа кампания, в която да си позволява да огласява публично факти, за които няма каквито и да било доказателства"

Клуб Z  на няколко пъти се опита да се свърже с кмета Богомил Георгиев. Неговата секртарка непрекъснато обясняваше, че в момента той е зает. След края на работното време тя спря да вдига телефона. Пред местни медии обаче Георгиев категорично отрича да е подавал сигнал до полицията, припомняйки, че е кмет и има други възможности за реагиране. Той изразява дълбоко уважение към Кусев, който е бил негов учител. Георгиев призна, че не се е включил във финансирането на стихосбирката на Ясенов, защото е разбрал, че се издава със съдействието на Нинова и за това е сметнал инициативата за "комунистическа пропаганда". Иначе Георгиев заявява, че познава отлично творчеството на Ясенов и дори изразява готовност да излезе на диспут по темата.

Поетът Христо Ясенов е роден през 1889 г. Единствената му стихосбирка "Рицарски замък" е издадена през 1921 г. под №1 на замислената от Гео Милев библиотека "Книга за малцина". Стихосбирката е част от символистичното направление в българската литература.

В биографията на Ясенов има свързаност с БКП. От 1923 г. той поддържа връзка с военната организация на партията. Поетът е арестуван през април 1925 г. след атентата в "Св. Неделя". Малко по-късно е обявен за безследно изчезнал.