Системата за презаселване и преразпределяне на бежанци, която Европейската комисия предлага, ще намали миграционния натиск върху България. Страната ни обаче има още да се готви, за да интегрира тези, които трябва да приеме. 

Това каза днес вицепремиерът Меглена Кунева след среща на министрите по европейските въпроси от ЕС, на която беше обсъден проектът. Той предвижда пристигащите в ЕС мигранти да бъдат преразпределяни съгласно ключ, включващ четири фактора - население, БВП, среден брой на молбите за убежище и пренастанените бежанци на 1 милион население и безаботицата. При оценката първите два фактора има по 40% относителна тежест, а вторите два - по 10%. Така на страната ни се пада да приема 1,25% от преразпределените. Успоредно Комисията предлага в ЕС да бъдат презаселени 20 000 мигранти от трети страни, които вече са получили или имат право на убежище. От тях на България се падат 1,08% или 216 души.

"Това предложение намалява миграционния натиск върху България", каза Кунева. "Но трябва да видим как то се отразява върху интгеграцията. Това е област, където България трябва да направи своите изводи и изчисления".

Интеграцията предполага не само подслон, социално осигуряване и медицински грижи, но и изучаване на език и професия и намиране на работа, посочи тя.

От началото на засиления приток на бежанци съпътстващ гражданската война в Сирия и появата на т.нар. Ислямска държава, у нас са поискали убежище над 11 000 бежанци, а са получили право на него над 6 000. Повечето разглеждат България като междинна точка и след време продължават за Централна и Западна Европа, посочи Кунева.

Предложението на Комисията не се радва на единодушна подкрепа сред държавите-членки. Изцяло против него се обяви Унгария, резерви имат Испания и Полша.

В края на месеца се очаква конкретният проект на Комисията за законодателен акт, който ще изисква квалифицирано мнозинство сред държавите членки и консултация с Европейския парламент, за да бъде приет.

На изясняване подлежат въпроси като например коя страна ще се счита за входна точка на бежанеца - тази, в която за пръв път е стъпил на европейска територия, или тази, в която е разпределен. От това ще зависи къде ще има право да подаде молба за убежище според така наречения Дъблински регламент. Той постановява, че бежанецът кандидатства за убежище в страната на ЕС, където първо е пристигнал. В този регламент обаче също предстоят промени. Друг отворен въпрос е кои бежанци ще се преразпределят - пристигащите отсега нататък или и заварените.