Тъй наречените "източни партньорки" на Европейския съюз - шест страни от бившия Съветски съюз - ще трябва да се постараят още, докато европейският съюз им позволи да пътуват в него без визи. Това беше едно от главните послания на среща на върха на ЕС с постсъветската шесторка, която включва още Азербайджан, Армения, Беларус в латвийската столица Рига снощи и днес. В нея участва и българският министър-председател Бойко Борисов.

 "Срещата на върха в Рига не е за съобщаване на гигантски крачки напред", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Не, нашето партньорство ще напредва стъпка по стъпка също както Европейския съюз беше изграждан и в този контекст стъпка по стъпка значи истински напредък в търговията, енергетиката, мобилността и в реформите, което е също в иинтерес на нашите партньори и на Европа като цяло".

Източното партньорство на ЕС, което стана ябълка на раздора между него и Русия, дава на бившите съветски републики достъп до 500-милионния пазар на ЕС и по-тесни политически връзки с него в замяна на пазарни и демократични реформи. То не дава перспективи за членство в ЕС, но споразуменията за асоцииране и свободна търговия, които Украйна, Грузия и Молдова подписаха с ЕС са стандартна първа стъпка към евентуална евроинтеграция. Комисарят по партньорството и разширяването Йоханес Хаан, отбеляза, че износът на Грузия и Молдова е скочил с 50% откакто споразуменията им влязохо в сила преди година. Украйна и ЕС отложиха влизането в сила на своето споразумение до началото на 2016 година и преговарят с Русия по негови клаузи, които тя смята, че ще ѝ навредят. За същия период ЕС е оказал помощ на партьорските държави на обща стойност 6 милиарда евро, каза Хаан.

Вместо безвизов режим сега ЕС ще даде на партньоските държави перспектива да го получат, каза германската канцлерка Ангела Меркел. Решението ще зависи от доклади за напредъка им до края на годината, посочи Хаан. В тях особено внимание ще бъде отделено на борбата с корупцията, нелегалния трафик, съдебните и административните реформи.

Въпреки съпротивата на Русия, Европа не изоставя своята политика на партньорство. Тя обаче ще я адаптира към спецификата на шестте държави и намеренията им за сближаване с ЕС. Докато за Украйна, Грузия и Молдова те са ясни, същото не може да се каже да Азербайджан, Армения и Беларус. Европа продължава да отстоява принципа за ненарушимостта на суверенитета и териториалната цялост на държавите и правото им на независим избор във външната политика, бяха единодушни лидерите от ЕС.

"ЕС поддържа курса. Въпрески заплахата, агресията и дори войната през минилата година, ЕС остава ангажиран с източнити си партньорки както винаги" ,каза Туск. "ЕС иска да развива връзките с всички страни от Източното партньорство. Това означава приспособяване на нашето сътрудничество към техните потребности, готовност и разбира се - към суверенния им избор".