В Македония решили да правят министерство на флота. - А защо ще правим министерство на флота, след като нямаме море? - А българите защо имат министерство на правосъдието?

Преди да разкаже този виц министърът на правосъдието Христо Иванов оспори думите на Моника Маковей, че промяната на конституцията е само губене на време и че борбата срещу корупцията може да започне още сега. Той припомни, че има структурни проблеми, които са довели до днешното състояние на Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата. (дискусията на живо)

„Можем да кажем на ВСС „Just Do It”, но нищо не следва.“

Христо Иванов бил чувал от магистрати, че „прокуратурата днес е по-малко свободна, отколкото през 80-те години“.

Губене на време е да променяме конституцията. Но е и губене на време да говорим, че това е губене на време. Трябва да променим конституцията“, призова Иванов.

Правосъдният министър призна, че първата стъпка е само за разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска камари.

„Сега засега променяме само структурата на ВСС, предстои да си говорим как да си гарантираме ефективна и реално независима прокуратура. Този разговор все още не е започнал.“

Христо Иванов каза още, че е трудно да съберат подкрепа дори за разделянето на ВСС, „което в Румъния отдавна беше направено.“

„В момента, в който някой си позволи – бил той и премиерът, да каже, че този ВСС е изчерпал своята легитимност... Огромен вой – вие искате да смените този ВСС! А вие защо искате той да остане, за Бога?!“, попита Иванов.

Министърът изрази надежда инициативата „Правосъдие за всеки“ да събере повече хора около себе си.

В залата обаче нямаше нито един представител на управляващата партия ГЕРБ. Това беше забелязано от адвокат Любомир Авджийски от „Правосъдие за всеки“.

Ако се притеснявате, че ГЕРБ няма да се съгласят – не се притеснявайте да напуснете правителството. Не се притеснявайте това правителство да падне. Ако се притеснявате, че ще дойдат БСП и ДПС, не се притеснявайте, защото ще ги свалим отново. Ще сваляме всяко правителство, докато нещата не се случат“, каза от трибуната Авджийски, което предизвика аплодисменти в залата.

Посланикът на Франция Ксавие дьо Кабан пожела успех на инициативата:

„Именно вие възпрепятствахте един от тези олигарси, които службите отказват да преследват, да застане начело на службите преди две години“.

Той отрече да има заслуга за започване на разговора за „гнилите ябълки“ в съдебната система с думите си срещу съдия Румяна Ченалова през декември. Според него българите виждали много ясно всичко.

„Виждат как една банка, използвана от мажоритарния си акционер напук на всички правила, изчезва в резултат на атаката на друг олигарх, а не защото контролните органи или правосъдието си бяха свършили работата.“, посочи Дьо Кабан.

Според него реформата ще бъде предизвикана от българите и от магистратите, които се бунтуват срещу корупцията в системата.