Инвестиционният план, носещ името на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, е готов да започне да се прилага от 1 юли, съобщи днес заместник-председателката на Комисията Кристалина Георгиева.

След преговори, които продължиха през цялата изминала нощ, европейските законодатели, Съветът на ЕС (където са представени държавите-членки) и Европейският парламент постигнаха съгласие по регламента на Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е в основата на плана.

Остава Съветът и Парламентът формално да утвърдят плана на свои заседания идния месец.

"На 24 юни Парламентът ще гласуава регламента, от 1 юли имаме инвестиционен план, който ще работи за Европа", каза Георгиева на съвместна пресконференция с колегите си Юрки Катайнен, заместник-председател на Комисията и Карлуш Муедаш, комисар по иновациите и изследванията.

Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) ще се създаде в Европейската инвестиционна банка (EИБ) за първоначален период от три години. Той ще осигурява гаранции за частни инвестиции в проекти в различни области като транспорт, енергетика, широколентови връзки, образование, здравеопазване, изследвания, рисково финансиране не малки и средни предприятия. Фондът ще допълва съществуващите програми на ЕС и ЕИБ. 

ЕФСИ ще има първоначален капитал от 21 милиарда евро. Пет от тях идват от ЕИБ и 16 милиарда от Европейската комисия като внесен капитал ще бъдат половината от тях или 8 милиарда евро. Тази сума ще се натрупва постепенно в рамките на текущия седемгодишен бюджетен период на ЕС (2014-2020 година). 

Фондът е готов за вноски от държави-членки. Срещу тях те могат да получат облекчения при ежегодната оценка на публичните им финанси от Комисията, т.е. внесените пари да не се броят при изчисляването на фискалните дефицити. Шест страни вече обявиха, че ще участват в капитала на ЕФСИ - Германия, Франция, Италия и Полша - с по 8 милиарда евро, Испания - с 1,5 милиарда и Люксембург - с 80 милиона евро.

Тези пари в качеството си на гаранции трябва с т.нар. "ефект на лоста" (leverage - англ.) да привлекат 15 пъти повече частни инвестици през идните три години. Спрямо първоначалния капитал на фонда това са 315 милиарда евро. Целта е по този начин да бъдат възстановени растежът и заетостта в Европа след близо седем години криза. 

"Това, което тези пари ще направят, е да събудят "спящите" пари в частния сектор", каза Георгиева.

Парите за първоначалния капитал на ЕФСИ бюджетът на ЕС отделя от излишъци (3 милиарда евро), от инфраструктурната програма "Свързване на Европа" (2,8 милиарда евро) и от програмата за изследвания и иновации "Хоризонт 2020" (2,2 милиарда евро). Парите от двете програми пак ще отидат за инфраструктурни и научни проекти, но не като безвъзмездно финансиране, а като гаранции за частни инвестиции. 

Първоначално Комисията беше предложила друга разбивка - 2 милиарда евро от излишъци и по 3 милиарда евро от двете цитираните програми. Парламентът възрази, което наложи преговорите. В резултат на тях делът на излишъците беше увеличен с 1 милиард евро, а с толкова бяха намалени съкращенията на грантовете в програмите.

ЕФСИ ще има двустепенна управленска структура, състояща се от Управителен съвет и Инвестиционен комитет. Съветът ще се състои от представители на Комисията и на ЕИБ, а комитетът, който ще избира проектите за гарантиране - от управляваш директор и осем независими експерти.

Към фонда ще могат да се образуват регионални инвестиционни платформи за проекти от значение за определени части на ЕС като например Югоизточна Европа или Прибалтика.