С поправки в закона за отнемане на незаконно придобито имущество депутати от ГЕРБ предлагат границата за конфискация на имоти да падне двойно. В предложението е записано т.нар. значително несъотвествие между имущество и доходи, което е причина за отнемане на имущество, да стане 120 000 лв. Сега имоти се отнемат при несъответствие от 250 000 лв.

Поправките са внесени от председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов и още четирима депутати от ГЕРБ. В мотивите се изтъква, че сумата от 250 000 лв., посочена в сега действащия текст на закона, е значително надвишена, имайки предвид динамичната промяна в цените на недвижимите имоти, моторните превозни средства и доходите на лицата, както и съкращаването на проверявания период от 25 години на 10 години.

В предложенията на ГЕРБ е записано още долната граница за стойността на имущество, което не подлежи на отнемане и за което не се установяват доходи за придобиването му, да бъде до 10 хил. лв. Така според вносителите ще отпадне вероятността производство по отнемане да реализира разходи, по-високи от стойността на имуществото, което реално ще бъде отнето. Те се позовават и на проверки, извършени през последните три години от Комисията за конфискация на незаконно имущество, които сочат, че издръжката на тричленно семейство за 10 години е около 80 000 лв.

Комисията вече ще може да разкрива и застрахователна тайна. Предлага се още възможността комисията да може да сезира Националната агенция за приходите (НАП), да бъде записана в закона. Така събраните в производството доказателства запазват процесуалната си стойност в данъчното производство и ще доведат до повишаване събираемостта на вземанията от страна на държавата, мотивират се вносителите.