Европейската комисия днес предупреди гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, че конфронтация с кредиторите не би го довела доникъде.

През уикенда Ципрас написа в статия за френския "Монд", че т.нар. "институции" - ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) поставят "абсурдни искания" пред правителството му, за да възбновят замразената финансова помощ за страната му и че не зачитат суверенния избор на гръцкия народ. Преговорите за подновяване на спасителните заеми са зациклили в спорове за пенсии и заплати, размера на бюджетния излишък, пазара на труда и данъците. 

"По-важно от статиите са конкретните предложения за реформи. Точно за това работят институциите. Както председателят (на Европейската комисия Жан-Клод - б.а.) Юнкер отбеляза няколко пъти, Комисията играе ролята си на посредник да намали различията, сега е време за единство и ние работим, за да гарантираме на Гърция да бъде предложена единна сделка от трите институции", каза Мина Андреева, говорителка на Комисията.

Ципрас е изправен пред вътрешна съпротива в парламентарната си група. Част от нея не иска да приеме мерки, които противоречат на предизборните ѝ обещания да приключи с режима на строги икономии. Ако ги предложи, той е застрашен да изгуби парламентарното си мнозинство. Ако обаче не направи компромис, правителството рискува да остане без пари, за да плаща международните задължения на страната. То вече обяви, че не знае дали ще намери средства за следващата вноска към МВФ в петък. Евентуален дефолт може да доведе до отпадане на страната от Еврозоната. 

Технически е възможно идната вноска да бъде отложена за края на месеца и обединена със следващата, като общата им стойност е 1,6 милиарда евро. На 30 юни изтича съществуващото споразумение на Гърция с институциите за спасително кредитиране срещу реформи. Ако дотогава тя не постигне споразумение с кредиторите, дефолтът е единственият изход. Андреева посочи, че 30 юни е крайният срок за сключване на сделка.

В западноевропейския печат вече се прокрадват спекулации за ново гръцко парламентарно мнозинство или ново правителство, което може да се споразумее с кредиторите.

"Моят опит показва, че ако имате солидни мнозинства, решенията по принцип са по-лесни. Но извън това не бих желал да давам никакви съвети", отговаря днес Юнкер в интервю с немския всекидневник "Зюддойче цайтунг", който го пита, дали сформирането на по-широка коалиция или друго правителство в Гърция би улеснило преговорите.