Въпреки, че и управляващи и опозиция подкрепят идеята джамиите-музеи да си останат такива вече близо половин година тя не се реализира от парламента. Преди няколко месеца депутати от БСП внесоха поправка в закона за вероизповеданията, с чието евентуално приемане ще се сложи край на претенциите на различни религозни общности да им бъде възстановена собствеността върху техни храмове, които понастоящем са музеи, галерии, камерни зали и др. Подобни претенции има най-вече от мюсюлманското вероизповедание за няколко джамии в страната. Още тогава Красимир Велчев (ГЕРБ), който е шеф на комисията по вероизповеданията заяви, че той лично подкрепя идеята.

Въпреки това обаче все още по законопроекта няма никакво движение.

"Няколко пъти сме поставяли въпроса. Обяснението е, че винаги има нещо по-важно от този законопроект". Това каза пред Клуб Z Васил Антонов (БСП), който е зам.-шеф на комисията по вероизповеданията и един от вносителите на промените в закона.

Антонов не можа да се ангажира със срок кога промените ще влязат в комисия и в пленарната зала.

Подобна поправка бе внесена от БСП и в миналия мандат след протестите в Карлово, заради решението на съда в Пловдив да признае Главно мюфтийство за собственик на Куршум джамия.. Тогава не се стигна до гласуване в пленарна зала. В комисията по вероизповеданията ГЕРБ гласуваха "въздържал се" и поправката не бе приета. В комисията по културата и медиите обаче ГЕРБ и "Атака" подкрепиха БСП и поправката мина. Заради оставката на кабинета "Орешарски" не се стигна до гласуването ѝ в пленарна зала.

Ако промените бъдат приети, трябва да спрат периодичните претенции и към Боянската църква, православни храмове в Арбанаси и др. Националният археологически музей в София също се помещава в сграда, която някога е била джамия.