Ден след като обяви, че отнема достъпа на руския посланик в ЕС до Европейския парламент, неговият председател Мартин Шулц се поправи. Всъщност забраната била друга – ограничавал се достъпът на всички руски представители освен на посланика Владимир Чижов и на още един посочен от него дипломат от постоянното представителство на Русия.

Това обясни говорителят на Шулц Армин Махмер. По думите му медиите неправилно са разбрали и превели съобщението на председателя от английски.  Вместо „ограничава се свободният достъп до Парламента на Посланика и на още един назован по име дипломат“ трябва да се чете „свободният достъп до Парламента се ограничава до Посланика и още един назован по име дипломат“. (Подчертаването е на автора)

Досега руското постоянно представителство е разполагало с три пропуска за Европейския парламент, каза Махмер пред ТАСС. Отсега нататък тези пропуски ще са два и ще могат да ги ползват Чижов и още един определен от него дипломат. Махмер добави, че не знае колко души от мисията са ползвали трите пропуска досега.

Шулц обяви мярката във вторник, след като видя името си в черен списък от 89 европейци, които Русия отказва да допуска на своя територия. Той я мотивира с това, че руският списък не е публикуван и това не дава на хората в него възможност да обжалват ограничението според изискванията на международното право.

В съобщението се казваше още, че Европарламентът ще преценява случай по случай дали да допуска руски народни представители от двете камари – Думата и Съвета на федерацията – ако решат да го посетят.