Икономическата политика на Маргарет Тачър (б.р. тя почина през 2013 г.) е провалила Великобритания и е оставила страната с дългосрочни структурни недостатъци, които съществуват и до днес, твърди изследване на Кеймбриджския университет, цитирано от Блумбърг.

Според авторите му Кен Коутс и Греъм Гъджин, либерализацията е имала много малък положителен ефект, като икономическият ръст се е забавил след 1979 г. Като причина за това те сочат разхлабените финансови правила и ръстът на дълговете на домакинствата, който се е оказал неустойчив.

Тачър, която беше премиер на Великобритания от 1979 г. до 1990 г., приложи пазарни реформи, които доведоха до намаляване на минната дейност и производството и положиха пътя за възхода на доминираната от услугите британска икономика. Днес това се оказва сериозен проблем за премиера Дейвид Камерън, който се опитва да обърне базираното на потребителско търсене възстановяване на икономиката в устойчиво развитие, което ще доведе до повишаване на жизнените стандарти за цалото население.

Според Коутс и Гъджин, въпреки, че се смята, че политиките на Тачър - ниски данъци, свободно движение на капитала и работната сила, приватизация, ограничаване на профсъюзите и намаляване на регулацията са смятани за най-добрия модел, това не е вярно.

Макар да не дават "рецепта", те препоръчват икономически режим, койно цели намаляване на социалния ефект от тези реформи, като дава за пример икономиките в Скандинавските държави. Изследването им обръща внимание и на неравенството, както и глобалния дебат за увеличаването на разликата в благосъстоянието.

Според анализа им след 1979 г. средният годишен ръст на икономиката на Острова до 2007 г. е бил 2,2% и е намалявал с 0,7 процента всяка година след това. За равнение, трите десетилетия преди 1979 г. ръстът е бил 2,6%.

Екстремната деиндустриализация на Великобритания остави страната с постоянно нисък ръст на производителността, казват икономистите.