Безпрецедентно за местния парламентаризъм у нас Общинската изборателна комисия освободи целия общински съвет на Община Павел Баня. Формалният повод е, че членовете му не са се събирали да заседават от три месеца, като по закон това позволява разпускането им, съобщи БНР.

Местните парламентаристи се събират все пак извънредно днес, за да се оплачат на премир, президент и шеф на Народно събрание, че това е саботаж. От другата страна е кметът Станимир Радевски (независим), който обвинява за случилото се ДПС.

Решението на ОИК е от миналия петък и е било взето на извънредно заседание, на което председателката Цанка Христова успяла да събере 10 членове. След разпускането на местния парламент, се насрочват извънредни избори до три месеца. 

Извънредното заседание на общинарите днес е свикано с една-единствена точка - приемане на декларация до президента, премиера, председателя на Народното събрание и главния прокурор, в която решението на общинската избирателна комисия ще бъде определено като саботаж на местната власт, каза пред БНР председателят на местния парламент Христина Петрова. 

Кметът Радевски пък подчерта, че до тази криза се е стигнало благодарение на случая "Бесоолу". Според градоначалника решенията на общинския съвет са били силно зависими от волята на Иса Бесоолу - съветник от ДПС, чийто мандат трябваше да бъде прекратен още преди три години, когато тогава в сила влезе присъдата му за корупционна сделка.

Името на бизнесмена стана обект на съдебната система през август 2010 г., когато бе арестувана приятелката му Милена Кавръкова, бивша служителка в Община Павел баня. Тя бе обвинена за присвояване на 28 000 лв. от общината. Според нейните самопризнания подбудителят бил Бесоолу, който трябвало да плати подкуп на вещо лице, за да завиши оценка на общински имот. 

Това се случи по време на първия мандат на ГЕРБ, а в хода на скандала лидерът на ДПС Лютви Местан бе обвинен от управляващите в оказване на натиск на старозагорския съд за издействане на по-лека присъда. Местан пък заплаши, че случаят ще бъде отнесен до съда по правата на човека в Страсбург заради данни за незаконно подслушване.