Проектът на Европейската комисия за квотно преместване на 40 000 нелегални имигранти от Италия и Гърция в останалите държави на ЕС може да се смята за провален, каза днес висш европейски представител.

Темата е в дневния ред на започваща утре среща на върха на ЕС в Брюксел.

"От април е ясно, че идеята за задължителни квоти никога няма да събере подкрепа сред държавите-членки", каза представителят пред журналисти под условие за анонимност.

Той каза, че половината държави в ЕС  са против квотите, а другите ги приемат, но са недоволни от начина на определянето им. България е сред вторите. Европейският парламент подкрепя плана на Комисията, но държавите-членки са против. Досега говорители на Комисията няколко пъти декларираха, че тя "ще защитава до последната дума" своето предложение. Без съгласието на националните столици обаче то няма как да се осъществи.

ЕС продължава да има проблем с "неофициално" преразпределяне на нелегални имигранти, на които "фронтовите" страни от южния му фланг тихомълком позволяват да заминат в други държави на съюза.

Лидерите се очаква утре да обменят мисли и по отказа на Унгария да приема обратно кандидати за убежище, на които е позволила да заминат в други страни на ЕС. Те имат право да ѝ ги върнат, защото законодателството му изисква решение по молбите им  да вземе първата държава-членка, в която са стъпили на европейска територия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск "е на мнение, че идеята на Брюксел да наложи квоти няма да полети", каза представителят. "Никога не е имало консенсус по идеята за задължителни квоти... В края на краищата, това, което има значение, е има ли политическа воля да предложат 40 000 места за мигранти от Италия и Гърция."

Този въпрос по думите му ще е на масата на утрешната дискусия на лидерите. "Това няма да бъде наложено от Брюксел, но всеки е поканен да вземе участие в това упражнение по солидарност."

Очаква се срещата да приеме също заключения за развитие на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, като нов елемент в тях ще е искане Европейската комисия да насочи част от бюджета на ЕС за изследвания и развитие към отбранителната промишленост.

В дневния ред е и доклад на лидерите на европейските институции за създаване на по-интегрирана Еврозона със собствен бюджет, финансово министерство, обща схема за гарантиране на влоговете и основи на политически съюз до 2025 година.