Докладите на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи в България и Румъния минават изцяло в холандски ръце, след като днес тя обяви серия персонални промени и размествания във висшите си постове.

От 15 септември генерален секретар на Комисията, т.е. неин главен администратор, става холандецът Александер Италианер. Той идва на мястото на ирландката Катрин Дей, която се пенсионира на споменатата дата.

Холандия е държавата-членка, която е най-критична и взискателна към България и Румъния по отношение на резултатите от механизма. Тя е единствената, която открито се противопоставя на приемането им в Шенгенската зона, позовавайки се на критиките в докладите  на Комисията по т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка, с който ЕС наблюдава как България и Румъния реформират правораздавателните и правоохранителните си органи и институции, как се борят с корупцията и организираната престъпност.

По правилата на ЕС обаче Комисията трябва да бъде безпристрастна в отношението си към държавите-членки и нито комисарите, нито службите ѝ трябва да се влияят от националните правителства.

През изминалите осем години Генералният секретариат подготвяше докладите. С избора на новата Комисия начело с Жан-Клод Юнкер тази проблематика премина под наблюдението на неговия първи заместник, холандеца Франс Тимерманс.

По време на кампанията  за номинирането си Юнкер обеща, че ще е постарае механизмът да бъде отменен до края на мандата му.

Друга важна промяна е, че шефът на генерална дирекция "Финансова стабилност, финансови служби и капиталови пазари" Джонатан Фол, който е англичанин, преминава на нова длъжност начело на целеви екип по преговорите с Великобритания във връзка с нейния референдум за оставане или излизане от ЕС през 2017 година и свързани с това искания на премиера ѝ Дейвид Камерън да предоговори отношенията на страната си със съюза.

Заместник-председателката на Комисията Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета и за човешките ресурси обяви промените днес, съобщавайки още, че скоро ще бъдат обявени конкурси за три свободни постове на генерални директори и за десет вакантни места за заместник-генерални директори. Това ще е шанс за новите държави-членки, включително България да се състезават за позиции във висшата администрация на ЕС каквито все още им липсват.

"Много висши функционери от старите страни членки ще се пенсионират по едно и също време", съобщи Георгиева.

Повече подробности за кадровите промени във високите етажи на Комисията вижте тук.