Преговорите на Гърция да остане в Еврозоната отново са на ръба на провала. Премиерът Алексис Ципрас днес се оплака, че кредиторите го притискат да направи още отстъпки след последното си компромисно предложение, срещу което вече има вътрешна опозиция в управляващото мнозинство. 

Драмата се разви часове преди извънредно заседание на Еврогрупата (финансовите министри на страните от Еврозоната) тази вечер в Брюксел. От тях се очаква да стигнат до споразумение с Гърция, което утре държавните лидери от общата валута да одобрят по време на двудневна среща на върха на ЕС. 

Остават шест календарни дни до 1 юли - датата, на която Гърция може да фалира. Тя няма пари за вноска от 1,6 млрд. евро към Международния валутен фонд (МВФ), чийто падеж е на 30 юни. В същия ден свършва сегашната ѝ замразена програма за реформи срещу спасително финансиране. За да избегне банкрута, ѝ трябва споразумение с кредиторите най-късно през идните два дни, което парламентът в Атина да одобри и да приеме законите необходими за прилагането му. След това, най-късно в понеделник, останалите 18 страни в Еврозоната трябва да ратифицират това споразумение, някои с парламентарни вотове, и тогава финансирането по него може да бъде отпуснато.

Ципрас днес пристигна в Брюксел за среща с шефовете на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на Еврогрупата Йерун Дейселблум, на МВФ Кристин Лагард и на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. За разлика от предишните му идвания той влезе през подземния гараж в сградата на Комисията, избягвайки протоколното ръкуване с Юнкер на подиум, до който го чакаха журналистите. Сателитният интернет канал ЕС показа в кратък клип как гръцкият премиер върви с напрегнато изражение през коридор придружен от сътрудници. Малко преди заминаването си от Атина Ципрас определи позицията на "някои кредитори", намеквайки за МВФ, като "странна" и ги заподозря, че "или нямат интерес да се постигне споразумение или подкрепят специални интереси"Сегашната програма на Гърция е с държавите от Еврозоната, ЕЦБ и МВФ. Германската канцлерка Ангела Меркел вече заяви, че изключва тя да продължи без МВФ.

Според гръцки правителствен източник спорове остават по три от общо 50 точки в проектоспоразумението, но според европейски източници, несъгласията са много повече и обхващат данъците, пенсиите, заплатите, пазара на труда, либерализацията на затворените професии.

В Атина се появиха първи пукнатини в парламентарното мнозинство на Ципрас. Те породиха съмнения, че споразумението може да се провали в гръцкия парламент, дори да бъде подписано в Брюксел, а правителството да падне. Срещу отстъпки на кредиторите се обявиха депутати от радикалното крило на управляващата крайнолява партия СИРИЗА и от коалиционния ѝ партньор, дясната евроскептична партия на "Независимите гърци". Лидерът ѝ Панос Каменос каза, че няма да приеме премахване на намаления данък върху добавената стойност за островите в страната му и това че в черновата на евентуалната сделка не става дума за опрощаване или преструктуриране на дълга.

"Не бих могъл да гласувам за такава мярка, нито, очевидно, бих могъл да участвам в правителство, нарушаващо линията, за която получихме мандат от гръцкия народ", написа той днес в социалната мрежа "Туитър".

Ако на 1 юли Гърция се окаже в дефолт по дълга си към МВФ, ЕЦБ няма да може повече да приема нейни държавни облигации като залог. Това значи, че централната банка на Еврозоата ще трябва да спре спешната ликвидна помощ за гръцките банки, от които хората в последните дни масово теглят спестяванията си. Такива развития биха извадили Гърция от еврото с тежки последици за нея и за общата валута. 

"Ще бъде дълга нощ"

За това подготви журналистите на влизане в заседанието на Еврогрупата заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис.

"Имаме напредък, но не сме готови...текат много интензивни преговори", каза той за срещата на шефовете на институциите с Ципрас, в течение на която щял да получава указания по телефона от началника си Юнкер.

"Не съм оптимист, че ще имаме споразумение тази нощ. Работата едва сега започва", каза немският финансов министър Волфганг Шойбле.

"Ще бъда много положително изненадан, ако стигнем да сделка тази нощ. Имаше много напред-назад между техническото и политическото ниво", каза финландският му колега Александер Щуб.

Словашкият финансов министър Петер Кажимир съобщи, че си е донесъл книга в очакване да прекара нощта тук. "Може би - молитвеник", коментира в "Туитър" Мартин Зелмайр, шеф на кабинета на Юнкер.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис отмина журналистите без коментар.

Доста по-лаконичен отпреди беше еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси: "Продължаваме да работим, за да намерим решение, което е нужно и възможно".