Гърция е забила пети и не отстъпва пред исканията на кредиторите за още икономии, докато в кулоарите на Европейския съвет се заговори за план "Б", ако тежко задлъжнялата страна фалира идната сряда.

Гръцки правителствен представител каза пред Клуб Z тази вечер, че ако насрочената за събота Еврогрупа приеме последните гръцки предложения, парламентът на страната може да одобри споразумението и да приеме произтичащите от него закони за два дни.

"Мисля, че събота е добър срок. След това гръцкият парламент ще му трябват два дни, ние мислим, че (законите и споразумението - б.а.) ще минат", каза представителят запитан за признаците на вътрешна опозиция в управляващата коалиция. "Вярваме, че ако има добра воля (от страна на кредиторите - б.а.) и чувство за отговорност, имаме основание да бъдем оптимисти".

Проблемът е обаче, че правителството на премиера Алексис Ципрас продължава да иска това, което институциите вече многократно отказаха: да не съкращава разходи и да получи облекчение на дълга, от който частните кредитори вече опростиха 107 милиарда евро през 2012 година. 

"Да приемем това (проекта на институциите - б.а.) ще е ужасна грешка", каза друг гръцки представител. "Приемане на предложението на институциите ще повтори грешките от миналото... Ние трябва да спрем рецесията, да получим някакво финансиране и да накараме инвеститорите да повярват, че няма да има Grexit".

Той настоя още, че Гърция няма накъде повече да реже пенсиите (средната за страната е 700 евро). Той обясни лошото състояние на пенсионната система на страната (една от най-скъпо струващите на бюджетите в Европа, 16% от бюджетните разходи) с лошите демографски показатели, високата безработица и ниската капитализация.

В последното си предложение гръцкото правителство иска кредиторите да попълнят недостига на финансиране извън погасяването на дълга. Исканията му за облекчаване на дълговото бреме на страната остават на масата. Кредиторите обаче отказват да говорят по тази тема преди да бъде завършена сегашната програма на страната за реформи срещу спасителни заеми.

Тя изтича на 30 юни, другия вторник, което означава, че последният транш от нея, от 7,2 милиарда евро, ще се върне в спасителния фонд на Еврозоната. На същата дата Гърция трябва да изплати дългова вноска от 1,6 милиарда евро към МВФ, за което няма пари. Ако се окаже в дефолт към фонда я чакат най-вероятно банкова криза и напускане на Еврозоната.

За да получи парите обаче, трябва и останалите 18 държави от еврото да одобрят евентуалното споразумение, в някои от които това изисква парламентарно гласуване. При оптимистичния сценарий за споразумение в събота за това ще им останат два работни дни.