България и Унгария ще бъдат третирани "специално" в схема за преразпределение на нелегални имигранти от Италия и Гърция в другите страни на ЕС, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск днес.

Държавните и правителствените ръководители се съгласиха по принцип държавите-членки в рамките на две години да приемат общо 40 000 нелегални имигранти с право на международна закрила от Италия и Гърция и още 20 000 от бежански лагери извън територията на ЕС. Това стана след напрегната дискусия, продължила до 4 часа сутринта българско време.

Туск каза, че въпреки споровете всички лидери са били съгласни от необходимостта да проявят солидарност с Италия и Гърция, които през миналата и тази година понасят основната част от миграционния натиск към Европа. Двете страни са видели съответно 277% и 153% увеличение на нелегалните влизания и приютяват съответно 60% и 19% от бежанците от Третия свят на европейска територия.

Изключения от общия тон на дискусията са направили Унгария и "до известна степен България" каза Туск, признавайки, че и двете страни са също са обект на засилена миграция - България през границата ѝ с Турция, а Унгария - през тази със Сърбия.

"Те ще бъдат третирани като специални случаи, когато се стигне до разпределянето",  каза Туск.

Лидерите не постигнаха съгласие за задължителни квоти за приемане на бежанци които беше предложила Комисията. Те възложиха на вътрешните министри да се споразумеят за начина на разпределение до края на юли.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Туск отрекоха понеслите се из кулоарите слухове за остри реплики помежду им по време на дискусията. Юнкер призна обаче, че е изпуснал репликата "не ми пука", която на френски звучи доста вулгарно, когато са се обсъждали квотите, но отрече да е била по адрес на институцията на Туск.

Последният предварително беше заявил, че предложението на Комисията за задължителни квоти няма да събере необходимото квалифицирано мнозинство сред правителствата.  

"Не вярвайте на тези, които туитват, не вярвайте на тези, от които изтича информация, докато тече среща... Между мене и Доналд не е имало никакъв конфликт", каза Юнкер.

Той уточни, че пререканието му не е било с Туск, а с "други държави-членки",  които го обвинили, че не следва точно решенията на извънреден Европейски съвет на 23 април, който беше свикан нарочно заради миграционната криза.

Според вътрешни източници Туск е настоявал за консенсус по въвеждането на схемата за разпределение, което го е конфронтирало с Юнкер. Той пък припомнил, че Договорът на ЕС изисква тези решения да се вземат с квалифицирано мнозинство. Обсъждането е било временно прекъснато, за да се успокоят духовете, казаха източниците.

През това време е била дадена думата на британския премиер Дейвид Камерън да изложи в основни линии виждането си за предоговаряне на отношенията на страната му с ЕС преди предвидения за не по-късно от 2017 година референдум за членството на Обединеното кралство в съюза. Европейският съвет реши техническите преговори да започнат и да се върне в детайли към тази тема през декември. 

Туск обаче предупреди, че "основите ценности на ЕС не са за продан и по тях не се преговаря", визирайки свободата на движение в ЕС, за която Камерън иска някои ограничения предвид трудовата миграция от по-бедните към по-богатите страни в съюза.