Еврозоната днес обяви, че спира заемите срещу реформи за гръцкото правителство от 30 юни, но обеща на гърците да пази финансовата им система от хаос, ако държавата им другата сряда се окаже в дефолт по външния си дълг.

В отсъствието на гръцкия си колега Янис Варуфакис финансовите министри от общата валута обсъдиха последиците от такъв сценарий и заключиха, че тя е много по-добре подготвена за него отколкото през кулминацията на  кризата през 2011 и 2102 година.

"Изтичането на финансовото споразумение с Гърция без непосредствени изгледи да бъде продължено от друго споразумение ще изисква мерки от гръцките власти. Институциите са готови да предоставят техническа помощ, за да запазят стабилността на гръцката финансова система", каза председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

"Еврогрупата, която включва 19 членки, подчертавам това, ще наблюдава много отблизо икономическата и финансовата ситуация в Гърция и  е готова да се събере пак и да предприеме подходящи действия, където и когато трябва, в интерес на Гърция и на Еврозоната като цяло", добави той. "Ние, и това се отнася за Комисията и за другите институции, сме готови да подкрепим Гърция и гръцкия народ, ако и когато е необходимо след изтичането на финансовото споразумение".

Дейселблум заяви, че страните от общата валута "имат намерение да използват изцяло всички налични инструменти, за да се запази целостта на Еврозоната".

"Ние сме в много по-силна позиция отколкото през и преди кризата", каза той.

В отстъствието на спасителната програма Гърция може да се окаже в дефолт към Международния валутен фонд идната сряда, тъй като в полунощ във вторник изтича крайният срок тя да внесе 1,6 милиарда евро от дълга си към него. Това може да принуди Европейската централна банка да спре спешната ликвидна помощ за гръцките банки, а правителството - да ги затвори заради масовото теглене на влогове от тях. Управителният съвет на ЕЦБ се събира утре.

Дефолт по гръцкия дълг може да предизвика напрежение на международните финансови пазари и риск за дълговете на финансово уязвимите държави от Еврозоната. Сега обаче тя може да неутрализира риска за техните бюджети и банки, защото има спасителен фонд и банков съюз.

"Мисля, че сме много по-добре подготвени отколкото през 2011 и 2012 година", каза финландският министър на финансите Александер Щуб. "Така че не виждам риск от зараза".

"Не спекулираме за Grexit (излизане на Гърция от еврото - б.р.). Гърция е членка на Еврозоната. Това, което решихме днес е да не продължаваме втората програма", добави той. 

"Гърция остава членка на Еврозоната и ние ще направим всичко, което можем, за да помогнем на гръцкия народ", каза германският финансов министър Волфганг Шойбле.

"Ще направим всичко да не допуснем паника на финансовите пазари...Ще вземем всички мислими мерки да предпазим Еврозоната от зараза", каза още той.

"Би могло да има напрежение на пазарите на облигации, но ЕЦБ има всички инструменти да не позволи те да ескалират", каза италианският министър на финасите Пиер Карло Падоан. По думите му зараза е "възможна, но не е вероятна".

Дейселблум каза, че решението да се прекъснат преговорите късно в петък е било на гръцкото правителство и че институциите остават отворени за нови разговори.

"Процесът не е свършил. Той сигурно никога няма да свърши...Вратата винаги е отворена, не институциите си тръгнаха, а гръцкото правителство", подчерта той.

"Не Европа кара Гърция да банкрутира. Това са изборите на гръцкото правителство, които по мое мнение не са адекватни", каза Падоан.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас снощи нареди на преговорния си екип да напусне преговорите с институциите и малко след това обяви, че свиква референдум по техния план за спасяване на дълбоко задлъжнялата му страна.