Основателят на фейсбук Марк Зукърбърг по традиция отговори вчера в своя профил на въпроси, изпратени от потребителите на социалната мрежа. В питанията се включиха и известни личности като Стивън Хокинг, Арнолд Шварценегер и Ариана Хъфингтън. По време на сесията с въпроси и отговори Зукърбърг събра 150 хил. лайка. Той отговаряше по най-разнообразни теми - как поддържа формата си, какво ще е бъдещето на фейсбук или кои са най-важните въпроси в науката, чийто отговор иска да знае.  

Ще победят ли машините

Бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер в свой стил попита Зукърбърг дали намира време да тренира, какъв режим спазва и... дали машините ще победят.

"Да си във форма е много важно. За да правиш нещо добре, трябва енергия и имаш много повече енергия, когато си във форма. Тренирам поне три пъти седмично, обикновено веднага след като стана от сън. Винаги, когато мога, излизам с кучето си да тичам, което има и своя допълнителен хумористичен елемент, защото виждаш как тича моп (парцалите за чистене на под). И не, машините няма да спечелят", отговаря Зукърбърг.

 

Mark Zuckerberg talks with Arnold Schwarzenegger during Facebook Q&A

Какво ще ни позволи да живеем по-добре

Геният Стивън Хокинг поиска да знае кои са важните научни въпроси за Зукърбърг. Самият той споделя, че би искал да има обща теория за гравитацията и другите сили. Отговорът на създателя на фейсбук звучи искрено и леко наивно.

"Най-заинтригуван съм от въпросите за хората. Какво ще ни позволи да живеем по-добре? Как можем да излекуваме всички болести? Как работи мозъкът? Как учим и как можем да направим така, че хората да учат милион неща повече? Също така съм любопитен дали има фундаментален математически закон, който стои в основата на социалните взаимоотношения, който управлява баланса за кого и какво ни е грижа. Сигурен съм, че има такъв", коментира Зукърбърг.

Mark Zuckerberg talks with Stephen Hawking during Facebook Q&A

Какво е щастие

Сред въпросите на останалите потребители също има някои интересни попадения. Един от тях е какво означава щастие за Зукърбърг. На това той отговаря, че за него щастие е да прави нещо смислено, което помага на хората и вярва в него и го прави заедно с хора, които обича. Обяснява, че не смята, че е възможно всеки ден да е забавен, но вярва, че е възможно всеки ден да помагаш на хората, правейки нещо смислено.

Бъдещето на фейсбук

Най-задаваният въпрос по време на разговора е какво ще е бъдещето на фейсбук и как компанията планира да се развива. Този път Зукърбърг е най-подробен.

Създателката на "Хъфингън пост" Ариана Хъфингтън също се включва със свой въпрос към Зукърбърг.

"Фейсбук играе огромна роля в дигиталната печатна дейност през последните години. Като се основавате на всичко, което научихте, как смятате, че ще еволюира начинът, по който журналистите и новинарските организации ще представят своите истории онлайн през следващите няколко години? И върху какъв тип продукти сте фокусирани в тази сфера?", пита Хъфингтън.

"Смятам, че ще има тенденции към по-голямо богатство на информацията и бързина/честота на поднасянето й, прогнозира Зукърбърг. - Виждаме, че съдържанието онлайн става все по-богато. Вместо само текстове и снимки вече има и много видео съдържание. Това ще продължи и в бъдещето. Засега важното е новинарските организации да поднасят все по-богато съдържание, това искат хората. По отношение на бързината/честотата традиционните новини трудно успяват да ни информират непрекъснато за важните неща, които се случват. Новинарските организации, които могат да да произвеждат кратки новини по-бързо и по-често ще имат запазено място. Това няма да замести по-дългата изследователска работа върху даден проблем".

 

Mark Zuckerberg talks with Arianna Huffington during Facebook Q&A

 

Ето и още от прогнозите му за развитието на създадената от него социална мрежа и комунакациите в бъдещо време:

"В бъдеще видеото ще стане по-важно от снимките. След това виртуалната реалност ще се превърне в норма. А след това ще имаме възможност да споделяме дори усещанията на сетивата и емоциите си с всеки, с когото пожелаем".

Освен това ще се промени и начинът на комуникация. "Преди трябваше да се виждаме очи в очи с някого, за да комуникираме. След това имахме тези големи компютри на бюрата си, след това по-малки, които можем да носим с нас. Сега имаме и тези невероятни устройства, които са в джоба ни по всяко време, но ги използваме периодично през деня. В бъдеще ще имаме добавена реалност и устройства, които можем да носим почти през цялото време и да ги използваме, за да подобрим преживяванията си и комуникацията си", прогнозира Зукърбърг.

"Вярвам, че един ден ще можем да изпращаме мислите си един на друг чрез технологиите. Ще можеш да помислиш за нещо и твоите приятели веднага ще могат да го преживеят, стига да разрешиш. Това ще бъде върхът на комуникациите", смята той.