Европейската комисия заяви днес, че уважава вота на гръцкия народ, но че "не"-то на референдума за предложенията на кредиторите не решава въпросите за катастрофалното финансово състояние на страната и за бъдещето ѝ в еврозонота.

"Уважаваме демократичния избор на гръцкие народ. Редултатът "не", за съжаление, увеличава пропастта между Гърция и другите страни от Еврозонота", каза зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. "Няма лесен изход от тази криза. Твърде много време и възможности бяха загубени".

"Комисията е готова да продължи работата си с Гърция, но да сме наясно: Комисията не може да договори нова програма без мандат от Еврогрупата", добави той визирайки финансовите министри на страните от общата валута.

Такъв мандат още не е даден. Еврогрупата ще заседава утре в Брюксел от 14 часа българско време. Пет часа по-късно започва среща на върха на Еврозоната.

Стабилността на Еврозоната не е под въпрос, заяви Домбровскис. По думите му мястото на Гърция остава в Европа, за това всички страни трябва да работят отговорно.

„Въпросът, поставен в референдума, не беше коректен нито фактически, нито правно“, каза той. „Не"-вотът усложнява нещата“.

Домбровскис каза, че въпросът на референдума „се отнасяше за програма, която изтече на 30 юни и за предложение, което не отговаряше на състоянието на преговорите, когато те бяха прекъснати от същата страна“. Той не се ангажира с прогноза за бъдещите преговори, подчертавайки, че досегашната програма и свързаните с нея предложения „не са вече на масата“.

„За да успеем в това трябва всички страни, включително Гърция, работят много сериозно и много отговорно в тази посока“, каза той.

В същото време в Хага председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум каза пред журналисти, че целта продължава да е Гърция да остане в еврото.

Гръцкото "не" "не ни приближава до решение веднага. Всъщност, когато предложения биват отхвърляни, това прави нещата само по-трудни", каза Дейселблум преди заседание на холандсото правителство, в което той е министър на финансовите.

"Ще видим дали стъпка по стъпка можем да спасим процеса", We are going to look, step by step, if we can save the process," добави той. "В същото време има молба за програма от Европейския механизъм за стабилност."

За да започнат преговори по тази молба, която Атина подаде преди референдума, Комисията и Европейската централна банка трябва да получат мандат от Еврогрупата.  Тогава тя отказа да го даде, изчаквайки резултатите от вота, припомни Домбровскис. 

Решението очевидно финансовите министри и държавните и правителствевите ръководители на 19-те ще вземат във вторник.

Словенският министър.председател Миро Церар заями, че страната му "няма да се съгласи с екдперименти от страна на Гърция, които не целят честно и конструктивно" да се постигне споразумение.

Словения самата излиза от финансова криза и е заплашена да изгуби вземания от Гърция равняващи се на близо 3 на сто от словенския брутен вътрешен продукт.