Гърция остава в Еврозоната, но вероятно - друго правителство и предсрочни избори наесен. След близо 17 часа интензивни преговори в Брюксел държавните и правителствените ръководители от общата валута постигнаха споразумение да започнат преговори за нова помощна програма за дълбоко задлъжнялата страна, ако тях изпълни списък от условия, съставен основно под германска редакция.

Пръв новината съобщи белгийският министър-председател Шарл Мишел. В 9,40 сутринта в понеделник той написа в туитър една дума: "Споразумение". Преговорите продължиха 16 часа и 40 минути и бяха предшествани от две заседания на финансовите ѝ министри, които люто спориха общо 14 часа в събота и в неделя.

"Днес имахме само една цел да постигнем споразумение. След 17 часа преговори най-накрая го постигнахме", каза малко по-късно на пресконференция Доналд Туск, председател на Европейския съвет. "Лидерите се съгласиха по принцип, че са готови да започнат преговори по програма от Европейския механизъм за стабилност (спасителния фонд на Еврозоната - б.а.) , което с други думи означава продължаваща подкрепа за Гърция".

Предишната помощна програма за страната изтече на 30 след пет месеца безплодни преговори с кредиторите за продължаването ѝ. Страната изгуби външното си финансиране, пропусна плащане към МВФ и е застрашена да пропусне още - към Европейската централна банка този и следващия месец.

За да започне новата, трета поред програма за Гърция, трябва съгласието на нейния парламент и одобрението на останалите 18 държави-членки на еврото, в шест от които - Австрия, Германия, Естония, Словакия, Финландия и Холандия - чрез гласуване в парламентите им. Финансирането по програмата зависи от изпълнението на реформи в данъците, пенсиите, пазара на труда, държавната администрация, процедурите по несъстоятелност и приватизацията.

"Решението дава на Гърция шанс да се върне обратно в пътя с подкрепата на европейските партньори", каза Туск.  "Приветствам напредъка и конструктивната позиция на Гърция, която помага да се върне доверието между партньорите в Еврозната".

"Постигнахме споразумение. То беше трудоемко. Отне време, но беше направено. Няма да има Grexit. Доволни сме от резултата що се отнася до формата и до съдържанието", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той подчерта, че Комисията винаги е настоявала в Гърция освен бюджетна консолидация да има растеж и работни места, за което от бюджета на ЕС са заделени 35 милиарда евро и това е отразено в споразумението, каза още Юнкер.

Гръцкият парламент днес и утре трябва да приеме ускорено закони, необходими, за да започнат преговорите по нова помощна програма, съобщи председателят на Еврогрупата (финансовите министри от Еврозоната) Йерун Дейселблум .

На телеконфернтно заседание в сряда те ще оценят тези първи стъпки от страна на Атина, които са предназначени да върнат доверието на партньорите от Еврозоната, гърците са сериозни за реформите.

До края на седмицата трябва да минат националните процедури по одобрявавето на споразумението, след което Еврогрупата в петък или през идния уикенд официално ще упълномощи институциите - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд - да започнат преговори по самата помощна програма с гръцките власти, които ще продължат седмици.

Споразумението включва фонд, в който Гърция ще внесе държавни активи на стойност до 50 милиарда евро, приходите от чието управление и продажба ще служат за намаляване на дълга на страната за рекапитализиране на банките ѝ и за инвестиции, каза Дейселблум. Фондът ще бъде базиран в Гърция, а не в чужбина, както първоначално настояваше Германия. За рекапитализация на затворените в момента гръцки банки ще трябват 25 милиарда евро, каза той.

Редовно заседание не Еврогрупата днес следобед ще разисква спешно финансиране за неотложните нужди на Гърция, за което Комисията ще направи предложения, казаха Юнкер и Дейселблум. Източниците за него могат да бъдат различни казаха те - от двустранни заеми от други държави от еврото до фонд за финансова стабилизация управляван от Европейската комисия, казаха по-рано през деня дипломати. Спешните финансови нужди на страната са за над 12 милиарда евро - за пропуснатото плащане през юни и следващите през юли и август.

В същото време политици от управляваща СИРИЗА обявиха, че не е чудно част от депутатите ѝ да отхвърлят наложеното по германски модел споразумение и то да мине през парламента с помощта на опозицията.

"Убеден съм, че гръцкото правителство ще успее да прокара през гръцкия парламент всички решения от днес", каза Юнкер.

Той отхвърли критиките залели социалните мрежи, че начело с Германия Еврозоната е изнудила Гърция и е унижила правителството и народа ѝ.

"Преди референдума казах, че ситуацията след референдума ще е по-лоша", каза Юнкер. "Това се потвърди,че е истина. Но в този компромис... няма победители и победени. Не мисля, че гръцкият народ е бил унизен и че другите европейци са изгубили лице. Това е типично европейско споразумение".

"Да се лишим от Гърция, е да се лишим от една страна, която е в сърцето на нашата цивилизация", каза след срещата френският президент Франсоа Оланд, който беше може би най-силният адвокат на Ципрас. "Гърция не молеше за подаяние. Тя търсеше солидарност... Дебатът в ЕС винаги е бил труден. Европа е направена от дълги дискусии".

В Атина министърът на труда Панос Скурлетис заяви, че при нормални обстоятелства правителството би трябвало веднага да поиска предсрочни избори, но финансовото положение на страната и затворените банки не му позволяват да го направи.

Той предрече правителство на националното съгласие и вероятно предсрочни избори наесен. Либералната опозиционна партия "Потами" съобщи, че би подкрепила такова правителство, без да влиза в него.