България трябва да направи стрес тестове на банките си и да прегледа портфейлите на пенсионните фондове и на застрахователните дружества. Това е част от специфичните препоръки към страната ни, одобрени днес от Съвета на министрите на финансите на ЕС.

Те следват от кризата с Корпоративна търговска банка. 

Стрес-тест означава оценка на способността на финансовите институции да издържат пазарни шокове.

В препоръките е подчертано, че тази оценка трябва да е „цялостна“, т.е. да обхваща всички банки, „независима“, да се отнася за „качеството на активите“ в банковия сектор и да е „в тясно сътрудничество с европейските органи“.

Заедно със стрес-тестовете Европа иска България „да прегледа и да укрепи надзора на банковия и небанковия финансов сектор, "включително с усилване на рамките за банково оздравяване и гарантиране не влоговете“.

„Да се подобри корпоративното управление при финансовите посредници, включително чрез разглеждане на концентрацията на риск и на изложеност (на него) на свързани страни“, е част от същата препоръка. 

Тези препоръки на Съвета са в рамките на т.нар. Европейски семестър, процедура на взаимно наблюдение над публичните финанси и икономическите реформи на държавите-членки, която служи за предотвратяване и коригиране на отклонения от правилата на икономическия и валутния съюз. Тя бе създадена по време на кризата на еврото.

Неспазваве на тези препоръки, съчетано с отклоняване от средносрочните фискални цели на страните, би могло да доведе до финансови санкции. За страните извън Еврозоната като България те биха могли да се изразят в загуба на еврофинансиране.

Съветът препоръчва на България „да избегне структурно влошаване на публичните финанси през 2015 година и да постигне корекция 0,5 % от БВП през 2016 година“. Това означава повишаване на приходите и намаляване на разходите на държавата с общ ефект от около 420 милиона лева.

Като средства за постигане на това Европа вижда „да се вземат решителни мерки да се подобри събирането на данъците и за справяне със сенчестата икономика“, както и „да се подобри ефективността на разходите в системата на здравеопазването“