Френско издание разбули мистерията колко пари изсипват властите в Кремъл за проруска пропаганда в България. Според публикацията любовта към Путин не е безплатна, а е придружена от ежегодни траншове в размер на 10 милиона евро за рупорите на Москва.

25 години след падането на Берлинската стена съперничеството между Великите сили продължава на Балканите – този беден и неспокоен регион, се казва в анализа "Голямата игра на Москва и Запада на Балканите" на Жан-Баптист Нод, публикуван от "Нувел Обсерватьор", цитиран от БГНЕС.

От 90-те години на ХХ век в мълчаливата и много често тайна война на Балканите, включително в България, се изправят от една страна Русия, а от другата американците и европейците. Залозите в тази игра са големите газови проекти и политическото доминиране в този стратегически важен регион, служещ като коридор между Европа и Изтока.

Френското издание коментира, че Москва залага на историческите връзки в региона, на "братството" между православните народи, на своите огромни природни ресурси и внедряването на тайните си служби. Европейците и американците притежават огромна финансова ударна сила, кибервъзможности и мощта на НАТО.

В навечерието на присъединяването на България към Европейския съюз руският посланик в Брюксел Владимир Чижов откровено заяви:

"България ще стане нашият троянски кон в ЕС!".

Според "Нувел Обсерватьор" Москва едва скрива своята игра в София.

"За Владимир Путин европейската интеграция на България се превърна в нетърпимо историческо оскърбление: отношенията между Русия и България датират отдавна и са дълбоки. Националният празник на българите е освобождението от Русия на страната от турското робство през 1878 г. Но от момента, когато получават своята свобода българите непрестанно правят опити да се освободят от прегръдката на своите освободители. Днес Кремъл се стреми да поддържа близки контакти с най-предания си съюзник от епохата на СССР благодарение на тесните си връзки с бившите комунисти. Последните запазват своята власт в сферата на икономиката и медиите. Те са се превърнали в "червена олигархия", тясно свързана с "руския бизнес", пише в анализа.

Медията припомня, че България почти напълно зависи от Русия при доставката на енергийни ресурси и че Русия също така е представена достатъчно широко в други сектори на българската икономика, като туризма и недвижимите имоти. Според бившия полковник от КГБ Олег Гордиевски щатът на руските тайни служби в България наброява най-малко 120 офицери, което потвърждава интереса на Кремъл към тази страна. По данни на добре информирания източник, Москва ежегодно харчи за пропаганда в България над 10 милиона евро.

Също така френската медия коментира, че през 2014 г. на Москва е бил нанесен сериозен удар като България спряла изграждането на руския газопровод "Южен поток", по който страните от Южна Европа щяха да получават директно руски газ без да зависят от транзита през Украйна. Тук всъщност има известно разминаване с публично известната фактология. Проектът за тръбата всъщност бе погребан от изявление на руския президент Владимир Путин в Анкара, направено на 1 декември м. г.