Двадесет и осемте държави-членки на Европейския съюз ще решат до утре на обяд да гарантират ли 7 милиарда евро тримесечен мостов заем за Гърция, научи Клуб Z от европейски източник пожелал анонимност.

Парите са нужни на правителството в Атина да погаси просрочени задължения към Международния валутен фонд (МВФ) и предстоящи към Европейската централна банка (ЕЦБ), докато преговаря за трета помощна програма от спасителния фонд на Еврозоната, Европейския механизъм за стабилност.

Европейската комисия предложи вчера заемът да бъде осигурен от управляван от нея стабилизационен фонд на ЕС, Европейския механизъм за финансова стабилност (ЕМФС).

„Решението за използването му ще се вземе на подпис, като процедурата ще започне тази вечер и трябва да завърши утре (петък) на обяд“, каза източникът.

Тази процедура изисква консенсус между всички 28 държави-членки. Ако финансовите им министри гласуват присъствено на свое заседание, би било достатъчно квалифицирано мнозинство.

„Има споразумение по принцип за базирано на ЕМФС мостово финансиране за Гърция, процедурата ще бъде финализирана до утре (петък – б.а.) на обяд“, написа в туитър заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Други два източника обаче потвърдиха независимо един от друг пред Клуб Z, че споразумение по принцип има само за вида на процедурата, но не и за отпускането на заема.

„Дискусията между държавите-членки продължава“,  каза единият от тях.

Заемът не изисква от правителствата да извадят пари от бюджетите си и да ги дадат на Гърция. ЕМФС действа като Комисията заема необходимите средства от международните финансови пазари и ги предоставя на нуждаещата се страна, а за гаранция по кредита служи бюджетът на ЕС, 75 на сто от чиито приходи са вноски от държавите-членки.

Ако получателката на заема не го върне, тогава задълженията ѝ поемат другите държави от ЕС пропорционално на вноските си в бюджета на ЕС.

Великобритания онзи ден категорично отказа да дава такива гаранции, позицията ѝ споделиха още няколко държави извън Еврозоната, включително България, Чехия, Хърватия.

Източник от Комисията коментира, че рискът за тях е минимален, тъй като заемът от ЕМФС ще бъде погасен от ЕМС, веднага след като Гърция договори нова помощна програма от него.

Преговорите по нея обаче трябва да преминат пред ред политически препятствия, като начало гласувания в поне шест национални парламента, в някои от които настроенията към нова помощ за Гърция са враждебни.

България не трябва да помага на Гърция, каза днес вицепремиерката Румяна Бъчварова в Перник. Тя подчерта обаче, че официална позиция на страната ни още няма и правителството тепърва ще я обсъжда.

"Ние, следвайки правилата на ЕС, стриктно се придържаме към тях, към всички норми и смятаме, че държави като България, които въпреки многото трудности следват тази посока, нито имат възможност, нито би трябвало да помагат на страни, които не са следвали правилата", каза Бъчварова в Перник.

Гърция се нуждае от мостовото финансиране до понеделник, когато идва падежът на вноска от 3,5 милиарда евро към ЕЦБ. На 30 юни тя пропусна плащане от 1,5 милиарда евро към МВФ. За юли и август тази година има да плати общо 12 милиарда евро на ЕЦБ. Издължаването към МВФ е условие той да участва в новата програма, за която ще преговаря.

Вчера Домбровскис посочи като алтернативни източници за мостовото финансиране евентуални двустранни заеми от други държави в Еврозоната или програма на ЕЦБ за изкупуване на облигации на държавите от еврото.

Домбровскис каза, че за момента ЕМФС остава най-добрата опция и че Комисията разговаря с националните столици, за да разсее безпокойствата им около евентуален такъв заем за Гърция.