Европейските министри на външните работи се очакваше да подкрепят днес споразумението за иранската ядрена програма, първа стъпка за постепенно вдигане на икономическите санкции срещу ислямската република.

Решението се очакваше да бъде и сигнал за американския Конгрес, който има два месеца да гласува по сделката. От разкриването на тайната ядрена програма на Иран през 2003 година той е обект на серия от международни санкции наложени от Съвета за сигурност и ООН както и поотделно от САЩ и ЕС.

 „Днес очакваме Съветът за сигурност на ОНН да одобри споразумението и ние ще направим същото в Съвета днес с министрите“, каза ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

„Тази седмица видяхме, че дипломацията и постоянството се отплащат“, каза Могерини за 12-те години преговори с Иран. „И ние ще се приемем същия подход за Близкоизточния мирен процес, работейки за подобряване на състоянието на място – особено в Газа, Западния бряг и Йерусалим и създавайки условия да бъдат възобновени преговорите“.

Очаква се Европа да вдигне търговските санкции и да открие делегация в Техеран, но да запази забраната за износ на технологии за балистични ракети за Иран, казаха дипломати.

Ред министри изразиха увереност, че иранската сделка е предпоставка за разведряване в региона.

„Надяваме се да видим един Ирав, който е по-малко отрицателен в отношенията си с региона и започва да се държи като конструктивна сила“, каза британският външен министър Филип Хамънд.

„Иранската сделка ще улесни отношенията с Иран, за да се решат проблемите на региона. Тя променя играта“, каза испанският му колега Мануел Гарсиа Маргайо.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн каза, че споразумението, което гарантира, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие, създава предпоставки за преговори с другата регионална сила – Саудитскта Арабия.

Подкрепяни от двете държави въоръжени групировки се бият за властта в Йемен, като водена от Саудитскта Арабия регионална военна коалиция бомбардира страната.

Иран десетилетия наред подкрепя военно, финансово и политически режима в Сирия, и шиитски въоръжени групировки в Ливан и в Йемен.