Няма сериозен ръст на регистрацията на гръцки фирми в България, но такъв се очаква, тъй като у нас те ще плащат много по-малко данъци, отколкото в родината си. Това обявиха от Министерството на икономиката в отговор на запитване на Клуб Z. 

Преди ден президентът на Гръцката национална търговска конфедерация Василис Коркидис обяви, че близо 60 000 фирми са подали заявления да преместят централите си в България с оглед на наложения в края на юни контрол върху капиталовите потоци в страната. Освен това бе публикувано и изследване, според което 23 процента от фирмите в южната ни съседка обмислят да прехвърлят централите си в чужбина.

Според цитираното от Франс прес изследване общо 69 процента от включените в проучването фирми са заявили, че имат значителен спад на оборота заради капиталовия контрол, въведен от 29 юни, който практически възпрепятства всякакъв трансфер на средства в чужбина.

"С оглед на кризисната ситуация в Гърция и необходимостта от значителни по обхват и обем реформи, в това число и увеличаване на данъчната тежест за гръцките фирми, без съмнение може да се очаква увеличаване на броя на гръцките фирми, които ще прехвърлят дейността си в България", коментираха пред Клуб Z от ведомството на Божидар Лукарски. 

Това не би било особена изненада, тъй като след 2009 г., когато започнаха сериозните проблеми за икономиката на съседите, се наблюдава значително увеличение на регистрираните в България гръцки компании. За 6-годишният период става дума за над 9000 фирми.

У нас корпоративният данък е едва 10 процента, докато на юг в момента ставката е 26 на сто и предстои да бъде увеличена още, съгласно споразумението с кредиторите. Налогът в Гърция съвсем скоро ще трябва да стане 29 процента.

"Въпреки безспорно трудната ситуация в Гърция и очакванията за нарастване на регистрираните гръцки фирми в България, към момента трудно може да се направи адекватна прогноза за техния брой и посочването на числото 60 000 в голяма степен е спекулативно", обясняват от Министерството на икономиката.

През март т. г. Гърция въведе данък при източника от 26 % за транзакциите на гръцките фирми към държави с по-нисък корпоративен данък. Този налог трябва да влезе в сила от 1 септември, но все още няма пълна яснота дали това реално ще се случи, тъй като освен властите в София имаше много остра реакция от страна на Европейската комисия.

Според прогнозите на икономическото министерство през следващите месеци може да се очаква прехвърляне в България предимно на бизнеса на малки и средни фирми, които се опитват да оптимизират данъчните си разходи.

До голяма степен това ще зависи и от развитието на ситуацията в Гърция, коментираха от икономическото ведомство.