България може да стане регионален център за развиване на нови предприятия в рамките на тригодишен инвестиционен план от над 300 милиарда евро, който ЕС възнамерява да започне да изпълнява през септември, каза днес висш представител на Европейската комисия.

„България е интересна страна от гледна точка на малките и на средните предприятия“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Ирки Катайнен. „Имам чувството, че България може да стане регионален център за нови предприятия и затова обсъждахме с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да помогнем на българските власти“.

Българското правителство неотдавна обяви, че ще участва със 100 милиона евро от банката за развитие в плана, придобил вече гражданственост като план“Юнкер“ на името на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В основата му е Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който осигурява най-малко 21 милиарда евро като гаранции, които да привлекат 15 пъти повече частни инвестиции или поне 315 милиарда евро рискови проекти в европейската икономика и така да възстановят нейния растеж след шестте години криза. Пет милиарда евро от капитала на фонда осигурява ЕИБ, а останалите – бюджетът на ЕС.

Държавите-членки и Европейският парламент вече одобриха законодателството за ЕФСИ. Днес Комисията и ЕИБ приеха последните документи, които ще му позволят да заработи от септември.

Те включват съобщение за ролята на националните банки за развитие в инвеститционния план; споразумение за методите на работа между Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка; назначаване на членове на Управителния съвет на ЕФСИ; мерки, за да започне работа Европейския център за инвестиционни съвети; решение за Европейски портал за инвестиционни проекти и нормативен акт за таблица на показателите, по която ще бъдат оценявани проектите.

За работят с ЕФСИ, държавите-членки трябва да намерят местни посредници, например ивестиционни банки, банки за развитие, иновационни фондове, чиито вложения в проекти той да гарантира, каза Катайнен.

„Вие можете да се обърнете къв ЕИБ... от днес. Не е необходимо да питате правителствата или местните власти“, добави той, обръщайки се към частния сектор.

Европейския център за инвестиционни съвети ще подпомага разработването и подготовката на проекти за ЕФСИ.

Те могат да бъдат представени на потенциалните инвеститори в интернет чрез Европейския портал за инвестиционни проекти.

В Управителния съвет на ЕФСИ, който ще се занимава с общата стратегия на фонда, влизат престативители на на главните му акционери Европейската комисия и ЕИБ. Те са: Амброаз Файол, вицепрезидент на ЕИБ за иновациите, Маартен Веруей, от "Службата за подкрепа на структурните реформи" в Генералния секретариат на Комисията, Герасимос Томас от Генерална дирекция "Енергетика" на Комисията; Ирмфред Швиман от Генерална дирекция "Конкуренция", Бенджамин Ейнджъл от Генерална дирекция "Икономически и финансови въпроси", Никълъс Мартин от Генерална дирекция "Регионална политика" и Робер Ян Смитс от Генерална дирекция "Изследвания и иновации".

В таблицата на показателите са залегнали критериите, които независимият Инвестиционен комитет от независими експерти към ЕФСИ ще използва, за да реши дали даден инвестиционен проект отговаря на изискванията за подкрепа.

До момента девет страни обявиха, че ще подкрепят плана „Юнкер“ чрез своите банки за насърчаване на инвестициите. Освен България в това число влизат, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания,Полша, Словакия и Люксембург.

Днес ЕИБ обяви и осем проекта, които тя вече е одобрила за финансиране с гаранцията на ЕФСИ.