БОРИСЛАВ КРЪСТЕВ 

След тридневни преговори по конситуционната реформа, Реформаторският блок отстъпи пред ДПС и се съгласи да участва в гласуването на трети вариант на законови изменения, в който липсват редица от важните първоначални предложения.

Това стана днес на второ за деня заседание на председателския съвет на парламента. Въпреки че вчера РБ бе единодушен, че няма да подкрепи друг вариант на изменения в Конституцията освен предложения от него, все пак ще гласува "за" "План В". Условно в този проект влизат т.нар. компромисни точки - разделянето на ВСС на две колегии - на съдиите и на прокурорите и следователите, които сами ще кадруват, прекият избор на магистрати и засилване на ролята на инспектората. 

Няма обаче следа от текста за намаляване на мандатите на изборните членове на ВСС и коментари за явно вместо тайното сега гласуване и пр. предложения. 

"Има 160 депутати, които да подкрепят конституционните промени за съдебната реформа", съобщи лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Според него дори "съгласието значително надвишава 160 народни представители". Имало надежда, че утре ще бъдат осигурени подписите на 180 народни представители за внасянето на нов конституционен законопроект по трите консенсусни точки, приети от всички политически сили. "Остава и четвъртата точка от оригиналния законопроект - ограничена форма на конституционна жалба на Висшия адвокатски съвет," съобщи още Кънев. 

Кънев коментира и ябълката на раздора от вчера - разпределението 6 на 6 при прокурорската и парламентарната квота, което не позволява на главния прокурор да има контрол над тази колегия в Съвета:

"По спорния въпрос за правомощията на колегиите спрямо пленума на ВСС и съотношението от членовете на парламентарна и магистратска квота, от двете колегии се предлага идентичен с първоначалния текст, с общо съгласие да бъде направено допитване до Конституционния съд и по двата въпроса. И на второ четене, да се гласува съобразно позицията на българския Конституционен съд."

Сезирането на КС по този въпрос бе решено още вчера по предложение на ДПС, която изготви "План Б". Този план  бе разпространен вчера в парламента като проект на ГЕРБ. Движението бе направило отстъпка само по отношение на правомощията на колегиите и пленума им, т.е. бе останал вариантът на РБ, според който колегиите сами утвърждават кадровата си политика. Но пък партията на Лютви Местан предлагаше съотношението при членовете на прокурорската колегия, издигани от гилдията и от парламента, да е съответно 6:5. Въпреки че решението КС да реши по този въпрос звучи справедливо, депутати припомнят, че все пак става въпрос за същия този КС, който върна Делян Пеевски на работа в НС след краткото му пребиваване в ДАНС.

На днешния брифинг лидерът на ДПС бе изключително кратък:

"Мисля, че партиите в 43-тото Народно събрание доказаха, че имат волята да поставят националния интерес над партийното его. Взехме трудно, но и вярно решение"

Трети говори председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов:

"За парламентарната група на ГЕРБ най-важно е, че се постигна този политически консенсус, който беше най-важно от самото начало. Но преди всичко искам да благодаря на Реформаторския блок и ДПС, че успяха да намерят точно тези взаимни компромиси, които бяха представени и лансирана в публичното  пространство от ГЕРБ".

Цветанов благодари и на Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ за всички разговори, водени до момента. Премиерът Бойко Борисов, който също участва в разговорите, напусна срещата без да застане пред журналистите. Той само благодари на партиите за постигнатия консенсус и остави изявленията на лидерите на парламентарни групи.

"Това не е имитация на съдебна реформа. Това е пълноценно, цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи за конституционна промяна", бе категоричен малко по-късно отново Радан Кънев.

Според него "за всички приверъженици на съдебната реформа в България това е изумителен и неочакван успех". 

Попитан дали му е било трудно да убеди Меглена Кунева и другите си партньори в РБ, той отговори:

"Трудно ми беше да убедя Лютви Местан". 

А на въпроса обещал ли е нещо на ДПС, бе категоричен:

"Ако това беше пазарлък, нямаше да благодаря на никого. Обещахме им, че България наистина ще има съдебна реформа благодарение на всички нас."