Парламентът ще работи днес за последно преди депутатите да се оттеглят за обичайното си лятно "ваканцуване". Последната сесия на Народното събрание бе меко казано интересна - изпъстрена с неочаквани събития, с инициирани, дебатирани и приети законопроекти, дори и с промени в Конституцията. Депутатите се стараеха да ни държат в напрежение и, нека им го признаем, в повечето случаи успяваха. Не ни се разминаха скандалите, ултиматумите, задкулисните договорки. Че дори и реформите... Нека си припомним какво се случи.

Сесията започна на 22 април. Речите за началото на сезона бяха гръмки, както обикновено.

"43-тият парламент не е и няма да бъде революционен конвент. Призвани сме да търсим компромис. Време е да сложим край на острото противопоставяне."

Това бе част от словото на лидера на ДСБ Радан Кънев, което се оказа пророческо с оглед "историческия комромис", постигнат в края на сезона по отношение на съдебната реформа.

"Недопустимо е да не можем да вземем мерки за почистване на речните корита. Образованието се превърна в най-голямата експериментална лаборатория. Управлението има успехи в борбата с контрабандата и събирането на повече приходи.

В този дух бе словото на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Лидерът на БСП Михаил Миков бе верен на партийната линия:

"Очевидно ще продължи политика на ниски доходи, неравенство в полза на капитала и за сметка на труда".

За водача на НФСБ Валери Симеонов един от най-важните успехи бе този, че върви "процесът на отстраняване на противоконституцонната партия ДПС от властта". В края на сесията обаче този процес като че ли бе стопиран и дори се забеляза известно отстъпление.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък намери за умесно тогава да спомене, че областният управител на Пловдив Розалин Петков е наложил на представители на ДПС глоба за ползване на майчин език по време на предизборна кампания в размер на 681 лв. Числото съвпада с годината на основането на българската държава.

"Този местен гаваз на властта ни казва: "Това е нашата страна, вие сте чужди елементи, ако искате да живеете тук ще се откажете от съкровеността си", заяви Местан.

Изненадващо казусът с ползването на майчиния език обаче доведе до трусове в БСП. Вечният бунтар на столетницата Георги Кадиев внесе законопроект за промени в Изборния кодекс, с които се разрешава ползването на чужд език по време на кампания. Заради тази си инициатива през юни Кадиев за малко не бе изключен от парламентарната група на партията.

Отношенията в управляващото мнозинство не бяха особено стабилни през отиващата си сесия. В края на май Патриотичният фронт постави пред правителството ултиматум, съдържащ 7 условия с уговорката, че ако те не бъдат изпълнени е възможно подкрепата за управлението на бъде преосмислена. След няколко седмични совалки в началото на юли патриотите отчетоха, че 5 от тези условия са изпълнени и решиха, че все пак ще останат част от мнозинството.

В настоящата сесия бе даден ход и на някои от реформите, заложени в програмата на кабинета.

През юни на второ четене бяха одобрени и промени в закона за здравното осигуряване, които предвиждат основен и допълнителен пакет при лечението.

През юли на второ четене бяха приети промени в кодекса за социално осигуряване, които постановиха възраст от 65 години за пенсия с 40 годишен стаж за мъжете и 37 годишен стаж за жените от 2037 г.

Промените в Конституцията, касаещи съдебната реформа, бяха внесени и се очаква да бъдат приети на първо четене наесен. Основната промяна там е разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска. Явното гласуване във ВСС обаче падна жертва на "историческия компромис".

Последните две седмици на парламентарната сесия бяха особено наситени със събития. Освен че внесоха промените в Конституцията депутатите приеха и промени в закона за референдумите. Според поправкит вече ще са достатъчни 400 000, а не 500 000 подписа за иницииране на допитване от страна на гражданите, без да се иска санкция от парламента. Прагът за валидност на тези референдуми обаче остана висок.

Депутатите гласуваха и инициативата на президента Росен Плевнелиев за референдум за изборното законодателство заедно с местния вот наесен. В него обаче остана само въпросът, касаещ електронното гласуване. Въпросите за мажоритарния вот и за задължителното отиване до урните отпаднаха.

В същия този кратък период депутатите окомплектоваха окончателно УС на БНБ. Това бе един от големитте скандали в парламента, тъй като бяха запазени хората, работили в централната банка по времето на фалита на КТБ.

В края на сесията си депутатите избраха и нов омбудсман - Мая Манолова, досега народен представител от БСП. Тя надделя при тайно гласуване в парламента над досегашния обществен защитник Константин Пенчев.

Задкулисни договрки или реформи преобладават в парламента? Това е въпросът, който вълнува обществото в последните дни. И верояно ще продължи да бъде актуален и след лятната ваканция на депутатите.