4500 фаса бяха събрани от доброволци за 1 час и то само на малка част от плажната ивица на Централния плаж във Варна вчера. Инициативата е част от кампания "Морето не е за една ваканция", която се реализира от доброволци, варненската фондация "Мейдей", "Грийнпийс" - България, и екологично сдружение „За Земята”.

Фасовете са опасни за морето – те съдържат токсини. Могат да бъдат погълнати от морските птици и други морски организми, което да е фатално за тях.  А 4500 фаса – това са над 200 кутии с цигари.

"Мястото на фасовете не е на плажа, а камо ли в морето. Призоваваме пушачите да не оставят такива токсични следи след себе си. Могат да носят портативни пепелници или да си ги направят с подръчни материали. Морето не е кошче за отпадък. Ако искаме да се радваме на чиста морска вода – то трябва ние сами да я пазим от замърсяване", казва Деница Петрова от "Грийнпийс" България.

Ето и някои статистически данни, представени от екозащитниците:

• Около 4,5 трилиона цигарени фасове биват разхвърляни по света всяка година

• Необходими са десетилетия, за да се разградят фасовете в природата

• Фасът съдържа всички отровни вещества, които съдържа и цигарата. Те са около 4000, като 400 от тях са канцерогенни, а при разграждането на фасовете се отделят амоняк и сяра. Най-бързо от  този дребен отпадък се замърсява водата, защото дори само при преминаване през фаса, тя отмива всички вещества от него. 

• Фасовете са пълни с катран, никотин и други токсини под въздействие на климатичните условия, тези токсини попадат в почвата и влияят на всеки организъм, който влиза в контакт с тях.

• Изследванията показват, че са необходими между 5 и 30 години за разграждането на вредните съставки във фасовете, при това, те никога не се разграждат напълно. 

• Цигарените останки съставляват 40% от замърсяването по плажовете и могат да бъдат фатални за морските обитатели - костенурки, морски птици. 

• Близо 50% от средното количество цигари, което изпушва един човек за една година, се изхвърля по нашите улици, паркове и плажове. Така, освен да замърсяват, фасовете се превръщат и опасност за много животни и птици, които ги поглъщат, като последствията от това са фатални за тях.