Западът трябва да обръща на Украйна значително повече внимание, отколкото на Гърция.

Това заявява в интервю за германския вестник "Ди Велт" полският икономист Лешек Балцерович. Той е бащата на шоковата терапия в родината си след края на комунизма. Предизвикала в началото рязък скок на цените, днес тя е смятана за една от главните причини за настоящата икономическа стабилност на Полша.

"Украйна е 4 пъти по-голяма от Гърция, граничи с Русия и е изпитание за ЕС и НАТО, откакто Владимир Путин превзе Крим и неофициално нахлу в Източна Украйна", казва Балцерович.

Той не дава икономически съвети на правителството в Киев, но живо се интересува от ставащото в бившата съветска република.

Запитан дали преди 25 години полската икономика е била считана за безнадежден случай, Балцерович отговаря:

"Ние без забавяне започнахме да стабилизираме валутата. Злотата към долара бе 36 000:1 и се обезценяваше всеки ден. Приехме мерки за дерегулация и приватизация. Това бе радикален ход и трябваха много реформи. Консервативната парично-кредитна политика спъваше икономиката и кредитната система. От 2007 г. в Полша не е имало бум, но нямаше и балон, който би могъл да се спука."

Колкото до Гърция, случаят там е особен, смята икономистът.

"Еврото е стабилно, еврозоната се развива, но медиите искат драхмата. Затова постоянно слушаме за криза в еврозоната", смята Балцерович.

Той не вярва, че Гърция е заплаха за ЕС. Дори да напусне еврозоната, тя ще остане член на Съюза.

"Не бива Валутният съюз да бъде представян прокто като група държави. Това е по-скоро група региони, които следват едни и същи стандарти. Ако искате да избегнете криза, пазарите трябва да бъдат в състояние да работят без държавна намеса. Избирателитя трябва да гласуват за консервативна бюджетна политика. Ако не го направят, значи вярват в Дядо Мраз. Голяма грешка е да се смята, че може да се постигне ръст чрез увеличаване на разходите. Ако някой много иска да се хареса на хората, в крайна сметка им нанася големи вреди", допълва полският експерт, като визира гръцкия премиер популист Алексис Ципрас.