Унгария затвори във вторник границата си със Сърбия и стана поредната европейска страна, която засилва контрола въпреки критиките на правозащитни организации.

Група от 16 мигранти успяха да прережат тази сутрин оградата от бодлива тел и да влязат в Унгария, но веднага след това полицията ги задържа. Това са първите лица, срещу които ще бъдат приложени новите закони за нарушаване на държавната граница. Унгарската държавна телевизия М1 съобщи, че групата е прерязала телената ограда недалеч от граничния пункт Рьоске-Хоргош, след което преминали на унгарска територия.

Новите, по-строги закони, влязоха в сила тази нощ. Нарушителите могат да получат до три години затвор.

Границата е напълно блокирана, тъй като след вдигането на оградата бе затворен и последният път, използван от мигрантите - ж.п. линията Суботица-Сегедин, на която вчера следобед бе поставен вагон с бодлива тел.

Унгария затвори и въздушното пространство над 20-километров участък по сръбската граница на височина до 1350 м., съобщи транспортното министерство на страната.

Бодлива тел опасва унгарската граница със Сърбия.
Бежанец чака от сръбската страна на границата.

Целта на мярката е да гарантира безопасното използване на въздушното пространство от полицията, армията и службите за спешна помощ за справяне с мигрантската криза, се посочва в съобщение на министерството, цитирано от Ройтерс.

Затварянето, което остава в сила до ново нареждане, не засяга международните пътнически полети.

Данните сочат, че рекордните 7437 души са влезли в Унгария през Сърбия в понеделник. В делея те са били 5809 души. Струпването на бежанските маси сега се спира при Сърбия и Македония.

Унгарското решение да затвори границата си беше предшествано от действия с подобен характер на съседните й държави. Крайната цел на огромната част на бежанците е Германия. Оттам последно обявиха, че очакват близо милион мигранти. Предишните предвиждания бяха за около 800 хил. души. В неделя Германия затегна контрола по границата си с Австрия, въпреки първоначалните уверения, че ще приема всички бежанци.