"Прокуратурата много отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт."

Това заяви пред БНР Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика.

"Нормативно имаме една прокуратура, която е част от съдебната власт. Тя не дължи отчет пред обществото за работата си, получава добри бюджетни средства и се пази зад собствените си следствени тайни. Фактическото положение обаче е съвсем друго". 

Големият въпрос е не да не се наруши независимостта на прокуратурата, а да не се наруши състоянието й на политическа зависимост, "която е в трайното привързване към няколко политически партии", посочи още той пред журналиста Силвия Великова.

Брегов коментира липсата на яснота и новини около избухналия на 1 май 2023 г. взрив до колата на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

"Вероятно новините около случилото се са дълбоко и удобно прикрити в любимата следствена тайна на българската прокуратура.

Може да разсъждаваме в няколко посоки какво се е станало и дали някой се е опитал да предупреди Гешев какво ще му се случи, ако реши да се "разшава" по преписките и информацията, която вероятно е събрал като главен прокурор". 

Иван Брегов анализира и думите на Гешев, че ако е бил останал още две седмици на поста, Бойко Борисов е щял да влезе в затвора.

"Може би Гешев е усетил, че няма покровителството и на Борисов, и на всички останали герои с неговата сила и мощ в българската политика. Има личностен мотив, не виждам институционално усилие на прокуратурата да разследва Борисов за каквото и да било". 

Той отбеляза, че Борислав Сарафов дълго беше заместник на Иван Гешев "и те имат малки общи тайни".

"Смеем да твърдим, че зад тях стоят и икономически интереси.

Враждата между двата лагера в прокуратурата – Мартин Божанов-Нотариуса срещу Пепи Еврото, има своите представители и те са господин Сарафов и господин Гешев", смята Брегов.

Той обаче отбелаза, че има и нещо положително в цялата работа.

"Всеки, който бъде избран по модела, по който беше избран господин Гешев, ще има неговата съдба".

Иван Брегов прогонизира, че вече само послушните ще искат да заемат висшите длъжности в прокуратурата.

Законът за съдебната власт е в удължено обществено обсъждане, за да се подготви средата той да бъде атакуван, при това без никаква аргументация, смята още Брегов (както и Клуб Z писа, проектът за нов съдебен закон, подготвен от екипа на ексминистъра Атанас Славов, е обект на стройни атаки буквално всеки ден от прокурорски колективи, които "спонтанно" пишат становища срещу него, бел. ред.)

Ако предстоящите избори не са единствените през тази година, това означава да не бъде гласуван Закон за съдебната власт, обясни още Брегов. 

"С което не текат сроковете за избор на Прокурорски съвет, Висш съдебен съвет и на главен прокурор".

Той отбеляза и че съдия Владислава Цариградска (отявлен "любимец" на прокуратурата още от времето на Цацаров - бел. ред.) е трайно заплашвана.

"Това надхвърля дисциплинарните мерки. Тук вече има риск за живота и здравето. Виждаме, че и съдийската общност се поотдръпна от нея.

Този, който е тръгнал да търси отговори на някакви чувствителни въпроси за справедливостта в България, накрая остава сам".